Odtworzyła przepis ze średniowiecza na ziołowe placuszki. Efekt przerósł wszelkie oczekiwania

Ziołowe placuszki według średniowiecznej receptury smakują wręcz nieziemsko. Tiktokerka odtworzyła ten przepis, który szturmem podbija internet. Placki zachwycają subtelnym zapachem aromatycznych ziół, a także wyjątkową chrupiącą, a zarazem puszystą konsystencją. Doskonale sprawdzą się na popołudniową przekąskę do herbaty.

Pewna tiktokerka, publikująca w sieci pod nazwą @thesnakesaidtotheriver, podzieliła się niedawno odtworzoną przez siebie recepturą pochodzącą ze średniowiecznej książki kucharskiej "The Forme of Curye". Przepis na "Frytour od erbes", czyli ziołowe placuszki, prezentuje się zaskakująco prosto. Przyrządzając je w zaciszu własnej kuchni, można się na chwilę przenieść do odległych czasów, kiedy na stołach królowała nieskomplikowana, ale niezwykle apetyczna strawa.

Zobacz wideo Placuszki bananowe - pankejki się chowają

Tiktokerka odtworzyła recepturę z XIV wieku. Potrzebowała tylko kilku produktów

Użytkowniczka TikToka zdradziła, że rekonstrukcja średniowiecznego przysmaku była zabawą i przyjemnością samą w sobie. Oszołamiał ją zapach aromatycznych ziół, a chrupiąca z wierzchu i zarazem pulchna w środku konsystencja przekąski sprawiła, że nabrała ochoty na więcej. Okazuje się bowiem, że wystarczy kilka prostych składników, aby stworzyć smaczny kąsek, którym zajadali się ludzie setki lat temu. 

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej,
  • 180 ml wody,
  • łyżeczka suchych drożdży,
  • pół łyżeczki soli,
  • kilka gałązek świeżych ziół: tymianku, bazylii, rozmarynu, koperku itd.,
  • olej lub oliwa, 
  • miód.

Średniowieczne placki ziołowe. Sposób wykonania

Zacznij od dokładnego umycia ziół. Zostaw je do osuszenia, a następnie posiekaj bardzo drobno. Możesz to zrobić nożem lub ułatwić sobie zadanie, uruchamiając blender lub maszynkę do mielenia. W dalszej kolejności połącz mąkę, drożdże, letnią wodę oraz sól. Mieszaj całość energicznie, aby powstała gładka, jednolita masa. 

Do uzyskanego ciasta dodaj rozdrobnione zioła i ponownie mieszaj wszystko przez kilka minut, po czym przykryj je ściereczką lub ręcznikiem kuchennym i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. 

W kolejnym kroku rozgrzej tłuszcz na głębokiej patelni lub w garnku. Nabieraj masę łyżką lub małą chochlą i wylewaj ciasto na olej roślinny bądź oliwę. Smaż placuszki obustronnie przez 3-5 minut, aż przybiorą złocisty kolor i staną się lekko chrupiące. Na koniec skrop je odrobiną miodu, która wraz z ziołowym aromatem nada przekąsce wyjątkowego posmaku. Smacznego!

Więcej o: