Pewna tiktokerka, publikująca w sieci pod nazwą @thesnakesaidtotheriver, podzieliła się niedawno odtworzoną przez siebie recepturą pochodzącą ze średniowiecznej książki kucharskiej "The Forme of Curye". Przepis na "Frytour od erbes", czyli ziołowe placuszki, prezentuje się zaskakująco prosto. Przyrządzając je w zaciszu własnej kuchni, można się na chwilę przenieść do odległych czasów, kiedy na stołach królowała nieskomplikowana, ale niezwykle apetyczna strawa.
Użytkowniczka TikToka zdradziła, że rekonstrukcja średniowiecznego przysmaku była zabawą i przyjemnością samą w sobie. Oszołamiał ją zapach aromatycznych ziół, a chrupiąca z wierzchu i zarazem pulchna w środku konsystencja przekąski sprawiła, że nabrała ochoty na więcej. Okazuje się bowiem, że wystarczy kilka prostych składników, aby stworzyć smaczny kąsek, którym zajadali się ludzie setki lat temu.
Składniki:
Zacznij od dokładnego umycia ziół. Zostaw je do osuszenia, a następnie posiekaj bardzo drobno. Możesz to zrobić nożem lub ułatwić sobie zadanie, uruchamiając blender lub maszynkę do mielenia. W dalszej kolejności połącz mąkę, drożdże, letnią wodę oraz sól. Mieszaj całość energicznie, aby powstała gładka, jednolita masa.
Do uzyskanego ciasta dodaj rozdrobnione zioła i ponownie mieszaj wszystko przez kilka minut, po czym przykryj je ściereczką lub ręcznikiem kuchennym i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W kolejnym kroku rozgrzej tłuszcz na głębokiej patelni lub w garnku. Nabieraj masę łyżką lub małą chochlą i wylewaj ciasto na olej roślinny bądź oliwę. Smaż placuszki obustronnie przez 3-5 minut, aż przybiorą złocisty kolor i staną się lekko chrupiące. Na koniec skrop je odrobiną miodu, która wraz z ziołowym aromatem nada przekąsce wyjątkowego posmaku. Smacznego!