Pieczone bądź smażone skrzydełka to doskonały pomysł zarówno na smakowitą, ale przy tym sycącą przekąskę, jak i głównie danie z dodatkiem ulubionej surówki, pieczonych ziemniaków lub frytek. Jak je przygotować, by wyszły naprawdę pyszne? Postaw na wyjątkową marynatę i obłędny sos, a każdy będzie się zajadał.
Skrzydełka można przygotować na wiele sposobów. Wspaniale smakują zarówno w chrupiącej panierce, jak i delikatniejszej glazurze. Jeśli jednak chcesz zaskoczyć rodzinę lub gości naprawdę wyjątkowym, głębokim smakiem, zrób je w aromatycznej "marynacie" z przypraw z dodatkiem lekko pikantnego sosu. Niebanalność składników sprawi, że wszyscy będą prosić o dokładkę, a ty już nigdy nie pójdziesz na kurczaki do popularnej sieciówki. Jak przyrządzić pyszne skrzydełka? Przede wszystkim wybierz świeże mięso (ok. 2 kg) od sprawdzonego dostawcy. Poza tym przygotuj:
Nastaw piekarnik na 200 stopni. W misce wymieszaj ze sobą skrobię ziemniaczaną, przyprawy z papryki, czosnek, pieprz oraz sól. Mięso oczyść, wysusz i pokrój na mniejsze części, następnie obficie posyp wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw. Ważne, aby było nimi pokryte w całości. Odstaw na kilka minut, po czym ostrożnie przełóż na kratę od piekarnika i włóż do urządzenia na ok. 40 minut. Kontroluj, by się nie przypaliły, a w międzyczasie przygotuj sos. W garnuszku wymieszaj miód oraz srirachę, zagotuj, po czym dodaj masło, odrobinę soli i ewentualnie pieprzu. Podgrzewaj przez 3-4 minuty, odstaw do ostygnięcia.
Kiedy skrzydełka będą gotowe, możesz polać je sosem, lub podać go w osobnej miseczce. Podawaj posypane szczypiorkiem, opcjonalnie także sezamem, najlepiej w towarzystwie frytek i ulubionej surówki, a w zdrowszej wersji ze słupkami warzyw. Połączenie aromatycznych, chrupiących na zewnątrz, ale miękkich w środku skrzydełek oraz lekko pikantnego sosu sprawią, że trudno będzie odejść od stołu, dopóki wszystko nie zniknie.