Porzuć zwykłą panierkę. Ta posypka wygrywa ze wszystkim. Skrzydełka są lepsze niż z KFC

Jak przygotować idealne skrzydełka, chrupiące na zewnątrz, a miękkie i soczyste w środku? Zapomnij o fast foodach. W zaciszu własnego domu zrobisz je w ziołowej panierce i z dodatkiem pikantnego sosu, który posmakuje każdemu. Puste talerze gwarantowane.

Pieczone bądź smażone skrzydełka to doskonały pomysł zarówno na smakowitą, ale przy tym sycącą przekąskę, jak i głównie danie z dodatkiem ulubionej surówki, pieczonych ziemniaków lub frytek. Jak je przygotować, by wyszły naprawdę pyszne? Postaw na wyjątkową marynatę i obłędny sos, a każdy będzie się zajadał.

Zobacz wideo Jaka przekąska do meczu? Nasze propozycje to panierowany boczek i skrzydełka buffalo

Jakie przyprawy do skrzydełek z kurczaka? Postaw na te, a wyjdą wyjątkowo pyszne

Skrzydełka można przygotować na wiele sposobów. Wspaniale smakują zarówno w chrupiącej panierce, jak i delikatniejszej glazurze. Jeśli jednak chcesz zaskoczyć rodzinę lub gości naprawdę wyjątkowym, głębokim smakiem, zrób je w aromatycznej "marynacie" z przypraw z dodatkiem lekko pikantnego sosu. Niebanalność składników sprawi, że wszyscy będą prosić o dokładkę, a ty już nigdy nie pójdziesz na kurczaki do popularnej sieciówki. Jak przyrządzić pyszne skrzydełka? Przede wszystkim wybierz świeże mięso (ok. 2 kg) od sprawdzonego dostawcy. Poza tym przygotuj:

  • 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej,
  • 1 łyżkę porządnego miodu,
  • 4 łyżki masła,
  • 1 łyżkę papryki słodkiej,
  • 1 łyżkę papryki wędzonej,
  • 1 łyżkę czosnku granulowanego,
  • szczyptę mielonej pieprzu cayenne, ostrzej papryki lub papryczki chilli, w zależności od tego, jak pikantne mają być skrzydełka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 3-4 łyżki ostrego sosu, np. chilli sriracha.

Jak zrobić dobre skrzydełka z kurczaka w piekarniku? Postaw na marynatę i obłędny sos

Nastaw piekarnik na 200 stopni. W misce wymieszaj ze sobą skrobię ziemniaczaną, przyprawy z papryki, czosnek, pieprz oraz sól. Mięso oczyść, wysusz i pokrój na mniejsze części, następnie obficie posyp wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw. Ważne, aby było nimi pokryte w całości. Odstaw na kilka minut, po czym ostrożnie przełóż na kratę od piekarnika i włóż do urządzenia na ok. 40 minut. Kontroluj, by się nie przypaliły, a w międzyczasie przygotuj sos. W garnuszku wymieszaj miód oraz srirachę, zagotuj, po czym dodaj masło, odrobinę soli i ewentualnie pieprzu. Podgrzewaj przez 3-4 minuty, odstaw do ostygnięcia.

Jak zrobić dobre skrzydełka z kurczaka w piekarniku?Jak zrobić dobre skrzydełka z kurczaka w piekarniku? Jak zrobić dobre skrzydełka z kurczaka w piekarniku? Fot. pexels.com / Omar Mahmood

Kiedy skrzydełka będą gotowe, możesz polać je sosem, lub podać go w osobnej miseczce. Podawaj posypane szczypiorkiem, opcjonalnie także sezamem, najlepiej w towarzystwie frytek i ulubionej surówki, a w zdrowszej wersji ze słupkami warzyw. Połączenie aromatycznych, chrupiących na zewnątrz, ale miękkich w środku skrzydełek oraz lekko pikantnego sosu sprawią, że trudno będzie odejść od stołu, dopóki wszystko nie zniknie. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.