Biorę buraki, jabłko i trzy dodatki. W kilka minut mam najlepszą surówkę do mielonych

Przepisów na surówki jest od groma, ale jedna jest wyjątkowa. Surówka z buraków na zimno pasuje idealnie do mielonych, pieczeni, kaczki i innych mięs, a robi się ją błyskawicznie. Odkąd poznałam ten przepis, robię go co niedziela.

Surówka do obiadu to nie tylko colesław lub mizeria. Przepis na surówkę z buraków na zimno dostałam od znajomej, która w wakacje dorabiała w barze mlecznym. Jest przepyszna i bardzo szybka w wykonaniu, a najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy wszystkie smaki się przegryzą. To nie tylko bomba smakowa, lecz także solidny zastrzyk witamin. Nie wyobrażam sobie kotletów mielonych lub pieczonego karczku bez tej surówki. 

Zobacz wideo

Najlepsza surówka do obiadu. Buraki w tym towarzystwie to hit

Składniki:

  • ok. 500 g buraków (polecam wcześniej je upiec, będą smakowały dużo lepiej)
  • 2 większe jabłka, najlepiej kwaśne, 
  • 1 większa cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • odrobina oliwy (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku.

Surówka z buraków - sposób wykonania:

  1. Buraki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wcześniej polecam jednak je upiec lub ugotować. Ja jednak czasami idę na łatwiznę i w zaprzyjaźnionym warzywniaku kupuję już ugotowane i zapakowane hermetycznie buraki. 
  2. Jabłka obierz i także zetrzyj je na tarce i dodaj do buraków. Czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę drobno posiekaj. Dodaj do miski z resztą składników. 
  3. Całość dopraw do smaku przyprawami i dodaj sok z cytryny i opcjonalnie odrobinę oliwy. Wymieszaj i włóż do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły.

Wskazówka: Jeśli masz w planach przygotowanie tej surówki, nie zapomnij o ważnej rzeczy. Kiedy będziesz ścierać buraki na tarce, rób to w rękawiczkach. Buraki potrafią silnie zabarwić ręce i paznokcie, które później trudno jest doczyścić.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.