Biała piana w trakcie smażenia kurczaka. Co oznacza? Niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę

Co oznacza biała piana w trakcie smażenia kurczaka? Wiele osób interpretuje ją błędnie. Czy faktycznie może być sygnałem, że zakupione przez nas mięso nie było pierwszej świeżości? Możesz się zaskoczyć.

W trakcie przygotowywania obiadu często sięgamy po mięso z kurczaka. Jest smaczne, szybko się robi i można przyrządzić je na wiele sposobów. Największą popularnością cieszą się oczywiście filety, które nierzadko lądują na patelni. W trakcie smażenia pojawia się charakterystyczna piana. Czym jest?

Zobacz wideo Qurrito z kurczakiem

Co można zrobić z fileta z kurczaka na szybko? Możliwości są nieskończone

Z pomocą mięsa z kurczaka przygotujemy naprawdę dużo różnorodnych obiadów. W zależności od preferencji i czasu może to być meksykańska quesadilla z ciągnącym się serem, makaron z dodatkiem szpinaku, de volaille z wylewającymi się ze środka masełkiem i natką pietruszki i wiele, wiele innych. Dużą popularnością cieszy się też zwykły, drobiowy kotlet w panierce z mąki, bułki tartej i jajka. Niezależnie od tego, gdy drobiowy filet ląduje na patelni, często w trakcie smażenia pojawia się biała piana. Czy to znaczy, że nadaje się do wyrzucenia?

Jak sprawdzić, czy mięso z kurczaka jest dobre? Nie tylko wygląd, ale też zapach

Decydując się na obiad z kurczakiem w roli głównej, pamiętaj o tym, aby kupować mięso świeże, najlepiej ze sprawdzonego źródła. Unikaj filetów z pożółkłymi elementami, białymi, cieniutkimi "nitkami" na całej długości czy jakimkolwiek nalotem. Jeśli po otworzeniu poczujesz dziwny zapach, lepiej wstrzymać się przed dalszym przygotowywaniem obiadu, gdyż jest to jednoznaczna oznaka tego, że nie jest za świeże. Co jeśli mięso wygląda i pachnie tak, jak powinno, ale podczas smażenia pojawia się biała piana?

Jak sprawdzić, czy mięso z kurczaka jest dobre?
Jak sprawdzić, czy mięso z kurczaka jest dobre? Jak sprawdzić, czy mięso z kurczaka jest dobre? Fot. pixabay.com / manfredrichter

Dlaczego kurczak na patelni się pieni? Nie każdy o tym wie

Dla wielu osób obecność białej piany w trakcie smażenia filetów z kurczaka może być dowodem na to, iż wybrane mięso było nieświeże. Tymczasem prawda jest zgoła inna i sama w sobie nie powinna wzbudzać niepokoju. Okazuje się bowiem, że jej powstawanie to proces zupełnie naturalny. Piana to nic innego, jak białko, które uwalnia się z mięsa z powodu obróbki w wysokiej temperaturze. Działa to na podobnej zasadzie, jak w przypadku rosołu, na którego wierzchu pływają szumowiny. Podczas smażenia tak naprawdę dotyczy każdego mięsa. Tak więc nie musisz się martwić, kiedy zauważysz ją na patelni. Absolutnie nie jest oznaką tego, że wybrane przez ciebie mięso jest nieświeże, stare i nienadające się do spożycia.

Więcej o: