Kwiecień to miesiąc obfitujący w plony warzyw i owoców sezonowych. W sklepach i na targach zaczynają się pojawiać takie smakołyki jak: por, szczypiorek, cebulka dymka, rzodkiewka, brukiew, marchew czy rabarbar. To także doskonały moment na zakup młodej kapusty. W wersji ugotowanej i poszatkowanej prezentuje się wyjątkowo smakowicie.
Młoda kapusta jest niskokaloryczna, a na dodatek bogata w wiele cennych witamin i minerałów. Spożywając ją regularnie, dostarczamy organizmowi solidnej dawki wit. B6, C, K, E, A, a także błonnika potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Produktem tym powinny się zainteresować szczególnie osoby borykające się z chorobami układu krążenia - młoda kapusta ma bowiem właściwości uszczelniające naczynia krwionośne. W wersji z koperkiem jest bardzo sycąca i smakowita.
Składniki:
Umyj główkę kapusty, a następnie zdejmij z niej wierzchnie liście. Pozbądź się szczególnie tych zwiędłych, suchych czy nadgryzionych przez ślimaki. Oczyszczoną kapustę podziel na dwie części, a każdą z nich na kolejne dwie połówki. W efekcie powinny powstać cztery ćwiartki warzywa. Każdy fragment drobno poszatkuj. Wytnij twardy głąb, tak by nie zepsuł smaku naszej przystawce. Poszatkowaną kapustę umieść w garnku, zalej połową szklanki wody, po czym zakryj i postaw na palniku.
Gotuj ją na małym ogniu przez ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj masło oraz opłukany i posiekany koperek. Wlej również dwie łyżeczki octu i dopraw całość solą. Wszystkie składniki wymieszaj, a kiedy masło całkiem się rozpuści - gotuj jeszcze przez kilka minut. Gotową młodą kapustę z dodatkami zaserwuj w towarzystwie tłuczonych lub gotowanych ziemniaków oraz mięsnych przysmaków. Smacznego!