-
Haps
-
Jak przygotować
- Zwykłe tosty to przy tym nic. Włóż między kromki ten składnik i polej słodkim dżemem
Zwykłe tosty to przy tym nic. Włóż między kromki ten składnik i polej słodkim dżemem
Gdy poznałam przepis na te tosty, to przyznałam, że są najsmaczniejsze, jakie jadłam. Połączenie smaków niesamowicie mnie urzekło i sprawiło, że przez tydzień jadłam tylko to. Spróbuj je zrobić przy najbliższej okazji, a nie wrócisz do standardowego przepisu.
Zastanawiasz się, co na śniadanie podać swoim domownikom? Nic dziwnego, ponieważ śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i warto zjeść coś pożywnego i sycącego. Zazwyczaj niestety sięgamy po coś szybkiego, bo spieszymy się do szkoły lub pracy. Poznając ten przepis, może się to zmienić. Zamienisz nudne kanapki i rozmoknięte płatki z mlekiem na coś znacznie lepszego.
Zobacz wideo Śniadanie prymusów. Tosty z pieczonym jajkiem, ciągnącym się, żółtym serem pod beszamelem
Tosty francuskie cieszą się ogromną popularnością, a ich smak jest nam dobrze znany. Przygotowanie ich jest naprawdę szybkie i proste i poradzi sobie z nim nawet mało doświadczona osoba. Takie danie można zaserwować z różnymi dodatkami. Jedni stawiają na wytrawne smaki, inni na słodkie, a jeszcze pozostali łączą oba te warianty. My również to zrobimy i pokażemy, że kozi ser świetnie komponuje się z żurawinową konfiturą.
Przepis na tosty francuskie z serem i żurawiną
Składniki
- dżem żurawinowy,
- 4 kromki chleba tostowego,
- 50 g koziego sera,
- masło.
Sposób przygotowania
- Pierwszym krokiem jest przygotowanie chleba. Od każdej kromki odkrój skórkę, następnie każdą stronę wysmaruj masłem.
- Tak przygotowany chleb umieść na suchej patelni i podsmażaj z każdej strony na rumiany kolor.
- Kozi ser pokrój na mniejsze kawałki, jeśli masz go w formie plastrów, to wyłóż je na pieczywo.
- Patelnię przykryj pokrywką i poczekaj do momentu, aż ser się delikatnie roztopi.
- Gdy grzanki będą przypieczone, zdejmij je z patelni i umieść jedna na drugiej na talerzu.
- Górę wysmaruj grubą warstwą dżemu żurawinowego. Przed podaniem możesz je również obsypać świeżymi owocami żurawiny. Serwuj na ciepło, smacznego!