Zwykłe tosty to przy tym nic. Włóż między kromki ten składnik i polej słodkim dżemem

Gdy poznałam przepis na te tosty, to przyznałam, że są najsmaczniejsze, jakie jadłam. Połączenie smaków niesamowicie mnie urzekło i sprawiło, że przez tydzień jadłam tylko to. Spróbuj je zrobić przy najbliższej okazji, a nie wrócisz do standardowego przepisu.

Zastanawiasz się, co na śniadanie podać swoim domownikom? Nic dziwnego, ponieważ śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i warto zjeść coś pożywnego i sycącego. Zazwyczaj niestety sięgamy po coś szybkiego, bo spieszymy się do szkoły lub pracy. Poznając ten przepis, może się to zmienić. Zamienisz nudne kanapki i rozmoknięte płatki z mlekiem na coś znacznie lepszego.

Zobacz wideo Śniadanie prymusów. Tosty z pieczonym jajkiem, ciągnącym się, żółtym serem pod beszamelem

Tosty francuskie cieszą się ogromną popularnością, a ich smak jest nam dobrze znany. Przygotowanie ich jest naprawdę szybkie i proste i poradzi sobie z nim nawet mało doświadczona osoba. Takie danie można zaserwować z różnymi dodatkami. Jedni stawiają na wytrawne smaki, inni na słodkie, a jeszcze pozostali łączą oba te warianty. My również to zrobimy i pokażemy, że kozi ser świetnie komponuje się z żurawinową konfiturą.

Przepis na tosty francuskie z serem i żurawiną

Składniki

  • dżem żurawinowy,
  • 4 kromki chleba tostowego,
  • 50 g koziego sera,
  • masło.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie chleba. Od każdej kromki odkrój skórkę, następnie każdą stronę wysmaruj masłem.
  2. Tak przygotowany chleb umieść na suchej patelni i podsmażaj z każdej strony na rumiany kolor.
  3. Kozi ser pokrój na mniejsze kawałki, jeśli masz go w formie plastrów, to wyłóż je na pieczywo.
  4. Patelnię przykryj pokrywką i poczekaj do momentu, aż ser się delikatnie roztopi.
  5. Gdy grzanki będą przypieczone, zdejmij je z patelni i umieść jedna na drugiej na talerzu.
  6. Górę wysmaruj grubą warstwą dżemu żurawinowego. Przed podaniem możesz je również obsypać świeżymi owocami żurawiny. Serwuj na ciepło, smacznego!
Więcej o: