Surówka, która przypomina mi dzieciństwo. Robiła mi ją prababcia, a smak pamiętam do dziś

Każdy z nas pamięta takie smaki, które od razu przypominają nam dzieciństwo i bliskich, którzy je przygotowywali. Ta surówka zawsze wychodziła spod ręki mojej prababci i cieszyła swoim smakiem podczas obiadów. Jest niezwykle prosta i na pewno będziesz często do niej wracać.

Gdy sięgam pamięcią, mój dom zawsze wypełniony był zapachami, które wychodziły z kuchni. Jadąc do babci mogłam poczuć to samo. Dodatkowo zawsze byłam częstowana smakołykami od babci i prababci, które gotowały na potęgę. Jednak ta surówka najbardziej zapadła mi w pamięć. Robiona była do niedzielnego obiadu i podawana z ziemniakami i kotletem. Gdy poznasz jej smak, będziesz chciał jeść ją każdego dnia.

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Do zrobienia surówki z kiszonej kapusty nie trzeba za wiele składników. Wystarczy mieć tytułowy składnik, marchewkę, cebulę i jabłko. Do tych owoców i warzyw warto dodać przyprawy takie jak sól i pieprz, nie można zapomnieć o niewielkiej ilości cukru. To ona podbija smak i nadaje słodkiego posmaku. Całość wymieszana jest dodatkowo z olejem, a przed podaniem posypana posiekaną pietruszką.

Przepis na surówkę z kiszonej kapusty

Składniki

  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • mała cebula,
  • duże jabłko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 3 łyżki oleju,
  • pół łyżeczki cukru,
  • natka pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania

  1. Kapustę dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą, następnie odciśnij z nadmiaru wody i drobno posiekaj.
  2. Marchewki, jabłko i cebulę obierz, przemyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki również przepłucz i posiekaj na drobne kawałki.
  3. Wszystkie składniki umieść w większej misce, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Na sam koniec oblej je olejem i dokładnie wymieszaj. Gotową surówkę odstaw na kilka chwil, by smaki mogły się przegryźć. Podawaj do obiadu lub jako samodzielną przekąskę. Smacznego!
Więcej o: