Zrobiłam ją wieczorem, a o poranku nie było ani okruszka. Jest miękka jak chmurka

Główkując się nad idealnym deserem często zapominamy o tych, które są nam najbardziej znane i lubiane. Takim deserem jest rolada, która ma w sobie orzeźwiające wnętrze. Wyróżnia się na tle innych słodkości niebanalnym połączeniem smaków. Zrobienie jej w ten weekend to będzie strzał w dziesiątkę.

Słodka rolada to nie tylko pyszny deser, a także ozdoba na stół. Świetnie wygląda wplątana w inne talerze, na których można znaleźć dania obiadowe i przekąski. Ta z naszego przepisu wyróżnia się miękkim biszkoptem i słodkim, ale oryginalnym wnętrzem. Można w nim wyczuć cytrynowe nuty, które podbite są dzięki słodkiej galaretce. Takie połączenie to nie byle co i jesteśmy przekonani, że goście, a także bliscy bardzo docenią ten wypiek.

Zobacz wideo Ciasto spod widelca Ewy Wachowicz [PRZEPIS]

Przepis na roladę cytrynową

Składniki na ciasto

  • 3 jajka,
  • 135 g cukru,
  • 130 g mąki pszennej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na nadzienie cytrynowe

  • 2 galaretki cytrynowe,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 140 ml śmietanki kremówki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • sok i skórka z dwóch cytryn,
  • 100 g cukru,
  • jajko,
  • żółtko,
  • pół łyżki mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka masła.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie biszkoptu. Białka oddziel od żółtek i ubij je wraz z cukrem na puszystą pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj po jednym żółtku.
  2. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej na nie masę, wyrównaj ją za pomocą szpatułki.
  3. Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 20 minut. W tym czasie ciasto się podpiecze, lecz pilnuj, by nie było za bardzo wysuszone.
  4. Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika, zdejmij papier, rozłóż ciasto na wilgotnej ściereczce i zwiń jak roladę razem ze ściereczką. Odstaw całość na kilka chwil.
  5. Jedną galaretkę cytrynową rozpuść w szklance wody, przelej do większego naczynia, najlepiej prostokątnego i odstaw. Kiedy stężeje pokrój ją na paski o różnej wielkości.
  6. Teraz przygotuj budyń cytrynowy. Sok i skórkę z cytryny umieść w rondelku. Dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną, jajko i żółtko. Cały czas mieszając zagotuj, a kiedy zacznie gęstnieć, dodaj masło. Gotuj aż powstanie gęsty budyń, następnie pozostaw do wystudzenia.
  7. Teraz czas na przygotowanie kremu cytrynowego. Drugą galaretkę rozpuść w 100 ml wody.
  8. Kremówkę przelej do miski i ubij na sztywno wraz z cukrem pudrem. Do masy dodaj mascarpone i budyń cytrynowy, całość zmiksuj do połączenia. Na koniec powoli wlewaj galaretkę.
  9. Biszkopt rozwiń i pozbądź się ściereczki. Kiedy masa zacznie tężeć, rozsmaruj ją na biszkopcie i ułóż kawałki galaretki. Zawiń ponownie w roladę i odstaw do stężenia. Przed podaniem pokrój ją na kawałki, możesz posypać ją również cukrem pudrem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.