Tani obiad wcale nie musi być banalny i ubogi w smak. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić tani obiad, który smakuje jak z wiejskiego zajazdu. Te kotlety rozpływają się w ustach, a ich przygotowanie jest banalne i szybkie. Przyda się ukochane warzywo Polaków i skarbnica białka.
3
Vipavlenkoff /Shutterstock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Tani obiad w tej wersji to wyżerka, że głowa mała. Taki obiad bez mięsa może śmiało konkurować z mielonymi i dla niektórych ten pojedynek wygra. Dziś podpowiemy, jak zrobić pyszny i sycący obiad dla całej rodziny, który nie zrujnuje portfela. Kotlety ruskie, bo o nich mowa, idealnie smakują prosto z patelni lub z dowolnym sosem albo okrasą. Wystarczy, że masz trochę ugotowanych ziemniaków i twaróg.
REKLAMA
Zobacz wideo
Tani obiad bez mięsa. Jak zrobić kotlety ruskie?
Składniki:
ok. 1,5 kg ugotowanych ziemniaków, najlepiej mączystych,
ok. 700 g półtłustego twarogu,
2 średnie jajka,
2 cebule,
2 ząbki czosnku (opcjonalnie),
bułka tarta,
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej,
tłuszcz do smażenia.
Kotlety ziemniaczaneLesya Dolyuk /Shutterstock
Kotlety ruskie - sposób wykonania:
Ugotowane ziemniaki ostudź i zmiel w maszynce. Zmiel także twaróg i przełóż do miski.
Cebulę posiekaj i podsmaż na złoty kolor na odrobinie oleju lub smalcu, jeśli wolisz. Dodaj do reszty składników.
Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Wbij jajka i całość wyrób na jednolitą, ale dość zwartą masę.
Z masy odrywaj kawałki i formuj je w owalne kotlety. Każdy z nich dokładnie obtocz w bułce tartej i uklep, by nie odpadała podczas smażenia.
Na patelni porządnie rozgrzej sporą ilość tłuszczu i smaż kotleciki na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. Kotlety powinny przybrać apetyczną, złotą barwę.
Takie kotlety świetnie smakują z podsmażoną cebulką lub sosem grzybowym. Jeśli lubisz zjeść smacznie i do syta, a jednocześnie nie chcesz wydawać dużo pieniędzy, kotlety ruskie będą najlepszym wyborem. Jeśli chcesz, możesz dodać do nich posiekaną kapustę kiszoną - kubki smakowe eksplodują.