Nie wyrzucaj ugotowanych ziemniaków. Zrobisz z nich przekąskę, której nie ma nawet w fast foodach

Ugotowane ziemniaki bardzo często zostają przez nas niewykorzystane, a po kilku dniach lądują w koszu na śmieci. Poznając ten przepis wszystko się zmieni i od dziś będziesz je przekształcać w ten smakołyk. Nie trzeba do niego wiele, wystarczy kilka produktów, które masz już w domu. W takiej formie nigdzie ich nie znajdziesz.

Frytki to jedna z najpopularniejszych przekąsek, a także dodatek obiadowy. W naszych domach goszczą bardzo często i to właśnie je wybieramy, gdy chcemy zjeść coś na szybko. Zazwyczaj kupujemy je w słynnych restauracjach z szybkim jedzeniem lub kupujemy w supermarketach. Ci, którzy wolą bardziej domowe smaki przygotowują je samodzielnie. Jednak pomimo wszystko mało kto zna je w takiej formie.

Zobacz wideo Frytki Halloumi z dipem z awokado [HAPS VEGE]

Frytki z tego przepisu zrobisz wykorzystując już ugotowane ziemniaki. Możesz ugotować świeżą porcję, ale te wykorzystywane do wczorajszego obiadu również będą świetne. Wystarczy, że połączysz je z przyprawami i serem, a później uformujesz na kształt długiego frytka. Na sam koniec wrzuć je do gorącego piekarnika i ciesz się oryginalnym smakiem.

Przepis na frytki z gotowanych ziemniaków

Składniki

  • 750 g ziemniaków,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku,
  • pół łyżeczki papryki ostrej w proszku,
  • 100 g startego sera cheddar,
  • 100 g skrobi ziemniaczanej,
  • łyżka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, a następnie rozgnieść na purée pozbawione grudek.
  2. Masę ziemniaczaną dopraw solą, pieprzem i obiema paprykami. Dodaj do nich również starty cheddar.
  3. Wymieszaj, a następnie wsyp skrobię ziemniaczaną i dokładnie wyrób do uzyskania jednolitej masy.
  4. Z gotowego ciasta odrywaj średniej wielkości kawałki i formuj kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą z nich zroluj na blacie, nadając im kształt długich frytek.
  5. Wałeczki układać jeden obok drugiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Oliwą z oliwek wysmaruj wszystkie kawałki, by podczas pieczenia mogły się zarumienić.
  7. Wstaw je do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 35-40 minut. Co jakiś czas odwracaj je, by mogły się zarumienić z każdej strony.
  8. Po tym czasie i po uzyskaniu złotego koloru, frytki są gotowe do podania. Możesz je serwować z ketchupem, majonezem lub innym domowym sosem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.