-
Haps
-
Jak przygotować
- Nie wyrzucaj ugotowanych ziemniaków. Zrobisz z nich przekąskę, której nie ma nawet w fast foodach
Nie wyrzucaj ugotowanych ziemniaków. Zrobisz z nich przekąskę, której nie ma nawet w fast foodach
Ugotowane ziemniaki bardzo często zostają przez nas niewykorzystane, a po kilku dniach lądują w koszu na śmieci. Poznając ten przepis wszystko się zmieni i od dziś będziesz je przekształcać w ten smakołyk. Nie trzeba do niego wiele, wystarczy kilka produktów, które masz już w domu. W takiej formie nigdzie ich nie znajdziesz.
Frytki to jedna z najpopularniejszych przekąsek, a także dodatek obiadowy. W naszych domach goszczą bardzo często i to właśnie je wybieramy, gdy chcemy zjeść coś na szybko. Zazwyczaj kupujemy je w słynnych restauracjach z szybkim jedzeniem lub kupujemy w supermarketach. Ci, którzy wolą bardziej domowe smaki przygotowują je samodzielnie. Jednak pomimo wszystko mało kto zna je w takiej formie.
Zobacz wideo Frytki Halloumi z dipem z awokado [HAPS VEGE]
Frytki z tego przepisu zrobisz wykorzystując już ugotowane ziemniaki. Możesz ugotować świeżą porcję, ale te wykorzystywane do wczorajszego obiadu również będą świetne. Wystarczy, że połączysz je z przyprawami i serem, a później uformujesz na kształt długiego frytka. Na sam koniec wrzuć je do gorącego piekarnika i ciesz się oryginalnym smakiem.
Przepis na frytki z gotowanych ziemniaków
Składniki
- 750 g ziemniaków,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku,
- pół łyżeczki papryki ostrej w proszku,
- 100 g startego sera cheddar,
- 100 g skrobi ziemniaczanej,
- łyżka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, a następnie rozgnieść na purée pozbawione grudek.
- Masę ziemniaczaną dopraw solą, pieprzem i obiema paprykami. Dodaj do nich również starty cheddar.
- Wymieszaj, a następnie wsyp skrobię ziemniaczaną i dokładnie wyrób do uzyskania jednolitej masy.
- Z gotowego ciasta odrywaj średniej wielkości kawałki i formuj kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą z nich zroluj na blacie, nadając im kształt długich frytek.
- Wałeczki układać jeden obok drugiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Oliwą z oliwek wysmaruj wszystkie kawałki, by podczas pieczenia mogły się zarumienić.
- Wstaw je do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 35-40 minut. Co jakiś czas odwracaj je, by mogły się zarumienić z każdej strony.
- Po tym czasie i po uzyskaniu złotego koloru, frytki są gotowe do podania. Możesz je serwować z ketchupem, majonezem lub innym domowym sosem.