Ugotowane ziemniaki bardzo często zostają przez nas niewykorzystane, a po kilku dniach lądują w koszu na śmieci. Poznając ten przepis wszystko się zmieni i od dziś będziesz je przekształcać w ten smakołyk. Nie trzeba do niego wiele, wystarczy kilka produktów, które masz już w domu. W takiej formie nigdzie ich nie znajdziesz.
farzand01 /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Frytki to jedna z najpopularniejszych przekąsek, a także dodatek obiadowy. W naszych domach goszczą bardzo często i to właśnie je wybieramy, gdy chcemy zjeść coś na szybko. Zazwyczaj kupujemy je w słynnych restauracjach z szybkim jedzeniem lub kupujemy w supermarketach. Ci, którzy wolą bardziej domowe smaki przygotowują je samodzielnie. Jednak pomimo wszystko mało kto zna je w takiej formie.
REKLAMA
Zobacz wideo Frytki Halloumi z dipem z awokado [HAPS VEGE]
Frytki z tego przepisu zrobisz wykorzystując już ugotowane ziemniaki. Możesz ugotować świeżą porcję, ale te wykorzystywane do wczorajszego obiadu również będą świetne. Wystarczy, że połączysz je z przyprawami i serem, a później uformujesz na kształt długiego frytka. Na sam koniec wrzuć je do gorącego piekarnika i ciesz się oryginalnym smakiem.
Przepis na frytki z gotowanych ziemniaków
Składniki
750 g ziemniaków,
sól i pieprz do smaku,
2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku,
pół łyżeczki papryki ostrej w proszku,
100 g startego sera cheddar,
100 g skrobi ziemniaczanej,
łyżka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, a następnie rozgnieść na purée pozbawione grudek.
Masę ziemniaczaną dopraw solą, pieprzem i obiema paprykami. Dodaj do nich również starty cheddar.
Wymieszaj, a następnie wsyp skrobię ziemniaczaną i dokładnie wyrób do uzyskania jednolitej masy.
Z gotowego ciasta odrywaj średniej wielkości kawałki i formuj kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą z nich zroluj na blacie, nadając im kształt długich frytek.
Wałeczki układać jeden obok drugiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Oliwą z oliwek wysmaruj wszystkie kawałki, by podczas pieczenia mogły się zarumienić.
Wstaw je do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 35-40 minut. Co jakiś czas odwracaj je, by mogły się zarumienić z każdej strony.
Po tym czasie i po uzyskaniu złotego koloru, frytki są gotowe do podania. Możesz je serwować z ketchupem, majonezem lub innym domowym sosem.