Przy wielkanocnym stole teściowa zdradziła mi przepis na ten rosół. Zrobiłam go i oniemiałam

Rosół jest tak popularnym daniem, że możemy go zasmakować w niektórych domach nawet w każdą niedzielę. Zazwyczaj podaje się go z cienkimi kluseczkami, które bardzo dobrze znamy. Tym razem ten klasyczny dodatek zamień na coś mniej oczywistego i zobacz jakiego smaku nabierze ten wywar. Gdy pierwszy raz go spróbowałam nie mogłam uwierzyć, że jest smaczniejszy od tradycyjnej metody.

Kto z nas nie lubi klasycznego rosołu? Na pewno jest kilka takich osób, ale większość z nas wręcz przepada za tym daniem. Jego smak znamy już od dzieciństwa, a dodatkowo jest bazą do innych równie aromatycznych potraw. Zazwyczaj podaje się go z drobnymi kluseczkami, które są delikatne i bardzo smaczne. Niedawno jednak poznałam sposób, który sprawia, że makaron będzie zbędny, a rosół będzie jeszcze lepszy.

Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Jeśli chcesz podkręcić smak swojego wywaru, wystarczy, że zamienisz makaron na całkowicie inny dodatek. Jest nim kasza jęczmienna, o której nawet nie pomyślisz. Nie jest ona oczywistym dodatkiem, który można wrzucić do bulionu i wywołuje wiele emocji gdy widzi się ją na talerzu. Jednak spróbujesz tej metody chociaż raz, to zobaczysz, że każdy poprosi o dokładkę i przepis na to smaczne danie. 

Przepis na rosół z kaszą jęczmienną

Składniki

  • 4 udka z kurczaka,
  • 4 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 2 cebule,
  • zielona część pora,
  • 2 szklanki surowej kaszy jęczmiennej,
  • pęczek pietruszki,
  • 3 ziele angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka dokładnie oczyść i włóż do większego garnka. Zalej go wodą do 3/4 wysokości naczynia i ustaw na średnim ogniu. Pozostaw mięso na około 1,5 godziny.
  2. Co jakiś czas zdejmuj szumowiny. Po godzinie marchewki, pietruszki i seler obierz, podziel w słupki i wrzuć do wywaru.
  3. Cebulę obierz i opal nad ogniem. Ją również wrzuć do garnka ze składnikami.
  4. Gdy mięso będzie już miękkie, wyjmij je z zupy i dolej wody do garnka, aby zapełniła obniżony poziom. Kaszę jęczmienną przepłucz w ciepłej wodzie. Tak opłukaną dodać do rosołu. Gotuj do miękkości.
  5. Kilka minut przed końcem gotowania, dodaj posiekaną pietruszkę. Przed podaniem możesz włożyć do misek kawałki kurczaka. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.