-
Haps
-
Jak przygotować
- Zapach tych bułek rozbudzi cię o poranku. Idealne na śniadanie i lekką przekąskę
Zapach tych bułek rozbudzi cię o poranku. Idealne na śniadanie i lekką przekąskę
Poszukiwanie idealnego śniadania nie jest dla nikogo niczym prostym. Dlatego wybieramy najłatwiejsze przepisy, które nie wymagają od nas dużych działań. Te bułeczki możesz wykonać więc dzień wcześniej, a ich zapach rozbudzi cię już o świcie. Kryją w sobie słodkie nadzienie, które idealnie komponuje się z puszystym ciastem.
Śniadanie, które jemy o poranku, jest podobno najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia. Ważne jest więc, aby zjeść coś pożywnego, a zarazem takiego, co nakręci nas na całą resztę doby. Naszym pomysłem na poranny posiłek okazują się słodkie bułeczki. Już po jednym kęsie stają się one ulubionym wyborem i wiele osób decyduje się je robić nawet kilka razy w tygodniu. Można nawet powiedzieć, że są smaczniejsze niż z pobliskiej piekarni.
Zobacz wideo Chińskie bułeczki - wariacja na temat drożdżówek [PRZEPIS]
Bułeczki z naszego przepisu charakteryzują się nie tylko miękkim i puszystym ciastem. Można w nich również znaleźć nadzienie, które wyróżnia się lekkością i słodyczą. To połączenie twarogu z płynnym miodem. Taka mieszanka zawinięta w elastyczne ciasto, a później wypieczona staje się przekąską, którą można się zajadać o każdej porze dnia.
Przepis na bułeczki drożdżowe z serem i miodem
Składniki
- 70 g drożdży świeżych lub 30 g suchych,
- 500 g mąki pszennej,
- 200 ml wody,
- 1,5 łyżeczki cukru,
- łyżeczka soli,
- 150 g twarogu,
- 4 łyżki płynnego miodu,
- jajko.
Sposób przygotowania
- Przygotowując ciasto z drożdży świeżych, należy rozkruszyć je do miski, zalać ciepłą wodą, dodać cukier, łyżkę mąki i pozostawić na około 15 minut.
- Po tym czasie drożdże powinny się aktywować, więc dodaj do nich stopniowo resztę mąki, delikatnie mieszając. Taką masę ugniataj do momentu stworzenia jednolitego i gładkiego ciasta.
- Ciasto zostaw w misce, przykryj cienką ścierką i pozostaw do wyrośnięcia na około 50 minut.
- Gdy ciasto wyrasta, zrób nadzienie. Do miski przenieś twaróg i wymieszaj go z miodem. Składniki powinny się z sobą idealnie połączyć.
- Wyrośnięte ciasto ugniataj przez jeszcze chwilę, a następnie podziel na mniejsze części, z których formować będziesz mniejsze kuleczki.
- Kuleczki delikatnie rozpłaszcz, umieść na nich odrobinę i dokładnie zamknij, formując okrągłą drożdżówkę.
- Tak przygotowane bułeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wysmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180°C.