Zapach tych bułek rozbudzi cię o poranku. Idealne na śniadanie i lekką przekąskę

Poszukiwanie idealnego śniadania nie jest dla nikogo niczym prostym. Dlatego wybieramy najłatwiejsze przepisy, które nie wymagają od nas dużych działań. Te bułeczki możesz wykonać więc dzień wcześniej, a ich zapach rozbudzi cię już o świcie. Kryją w sobie słodkie nadzienie, które idealnie komponuje się z puszystym ciastem.

Śniadanie, które jemy o poranku, jest podobno najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia. Ważne jest więc, aby zjeść coś pożywnego, a zarazem takiego, co nakręci nas na całą resztę doby. Naszym pomysłem na poranny posiłek okazują się słodkie bułeczki. Już po jednym kęsie stają się one ulubionym wyborem i wiele osób decyduje się je robić nawet kilka razy w tygodniu. Można nawet powiedzieć, że są smaczniejsze niż z pobliskiej piekarni.

Zobacz wideo Chińskie bułeczki - wariacja na temat drożdżówek [PRZEPIS]

Bułeczki z naszego przepisu charakteryzują się nie tylko miękkim i puszystym ciastem. Można w nich również znaleźć nadzienie, które wyróżnia się lekkością i słodyczą. To połączenie twarogu z płynnym miodem. Taka mieszanka zawinięta w elastyczne ciasto, a później wypieczona staje się przekąską, którą można się zajadać o każdej porze dnia. 

Przepis na bułeczki drożdżowe z serem i miodem

Składniki

  • 70 g drożdży świeżych lub 30 g suchych,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 200 ml wody,
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • łyżeczka soli,
  • 150 g twarogu,
  • 4 łyżki płynnego miodu,
  • jajko.

Sposób przygotowania

  1. Przygotowując ciasto z drożdży świeżych, należy rozkruszyć je do miski, zalać ciepłą wodą, dodać cukier, łyżkę mąki i pozostawić na około 15 minut.
  2. Po tym czasie drożdże powinny się aktywować, więc dodaj do nich stopniowo resztę mąki, delikatnie mieszając. Taką masę ugniataj do momentu stworzenia jednolitego i gładkiego ciasta.
  3. Ciasto zostaw w misce, przykryj cienką ścierką i pozostaw do wyrośnięcia na około 50 minut.
  4. Gdy ciasto wyrasta, zrób nadzienie. Do miski przenieś twaróg i wymieszaj go z miodem. Składniki powinny się z sobą idealnie połączyć.
  5. Wyrośnięte ciasto ugniataj przez jeszcze chwilę, a następnie podziel na mniejsze części, z których formować będziesz mniejsze kuleczki.
  6. Kuleczki delikatnie rozpłaszcz, umieść na nich odrobinę i dokładnie zamknij, formując okrągłą drożdżówkę.
  7. Tak przygotowane bułeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wysmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180°C.
Więcej o: