Niewiele osób wpadłoby na to, że placki z białej rzodkwi mogą okazać się strzałem w dziesiątkę. Gdy dostałam ten przepis, sama się zdziwiłam. Ale postanowiłam odłożyć na bok wszelkie uprzedzenia i przygotować placki z tego warzywa. Efekt? Zaskakujący.
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii
Placki z białej rzodkwi - przepis. Cukinia i ziemniaki odeszły do lamusa
Trzeba przyznać, że placki z białej rzodkwi to dość nieoczywisty przepis. Warto jednak go wypróbować, bo efekt potrafi zaskoczyć. Okazało się, że to naprawdę pyszna propozycja, a placki - w porównaniu do tych z cukinii czy dyni - zdecydowanie mają charakter.
Lista składników do przygotowania placków z białej rzodkwi jest równie prosta jak w przypadku placków ziemniaczanych czy z cukinii, choć nieco bardziej rozbudowana.
Składniki:
- 750 g białej rzodkwi,
- 25 g tartego żółtego sera,
- cebula,
- 5-6 łyżek mąki pszennej,
- jajko,
- przyprawy - sól i świeżo zmielony czarny pieprz, opcjonalnie szczypta oregano,
- olej do smażenia.
Przepis na placki z białej rzodkwi. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Obieramy rzodkiew i ścieramy ją na tarce. Następnie odciskamy nadmiar wody przez sitko. Oprószamy solą, odstawiamy na 10 minut i znów odciskamy.
- Obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy ją do rzodkwi. Następnie dokładamy też mąkę pszenną i starty żółty ser. Wbijamy jajko i doprawiamy. Mieszamy do połączenia się składników.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy z obu stron, aż się zarumienią. Usmażone placki odkładamy na talerz wyłożony papierem, by odsączyć tłuszcz.