Placki z cukinii odchodzą w zapomnienie. Spróbuj zrobić je z tego warzywa, choć brzmi to ciut dziwnie

Placki bardzo często goszczą w naszych domach. Najczęściej przygotowujemy je z ziemniaków. Zdarza się też, że serwujemy placki z cukinii czy dyni. Ale placki przygotowane z tego warzywa zaskoczą wszystkich gości.

Niewiele osób wpadłoby na to, że placki z białej rzodkwi mogą okazać się strzałem w dziesiątkę. Gdy dostałam ten przepis, sama się zdziwiłam. Ale postanowiłam odłożyć na bok wszelkie uprzedzenia i przygotować placki z tego warzywa. Efekt? Zaskakujący.  

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Placki z białej rzodkwi - przepis. Cukinia i ziemniaki odeszły do lamusa 

Trzeba przyznać, że placki z białej rzodkwi to dość nieoczywisty przepis. Warto jednak go wypróbować, bo efekt potrafi zaskoczyć. Okazało się, że to naprawdę pyszna propozycja, a placki - w porównaniu do tych z cukinii czy dyni - zdecydowanie mają charakter.  

Lista składników do przygotowania placków z białej rzodkwi jest równie prosta jak w przypadku placków ziemniaczanych czy z cukinii, choć nieco bardziej rozbudowana.  

Składniki: 

  • 750 g białej rzodkwi, 
  • 25 g tartego żółtego sera
  • cebula, 
  • 5-6 łyżek mąki pszennej, 
  • jajko, 
  • przyprawy - sól i świeżo zmielony czarny pieprz, opcjonalnie szczypta oregano, 
  • olej do smażenia. 

Przepis na placki z białej rzodkwi. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Obieramy rzodkiew i ścieramy ją na tarce. Następnie odciskamy nadmiar wody przez sitko. Oprószamy solą, odstawiamy na 10 minut i znów odciskamy. 
  2. Obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy ją do rzodkwi. Następnie dokładamy też mąkę pszenną i starty żółty ser. Wbijamy jajko i doprawiamy. Mieszamy do połączenia się składników. 
  3. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy z obu stron, aż się zarumienią. Usmażone placki odkładamy na talerz wyłożony papierem, by odsączyć tłuszcz.  
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.