Domowy chleb na zakwasie to rarytas, jakich mało i przekonałam się o tym ostatnio. Przyjaciółka z pracy mojej mamy przyniosła bochenek świeżego, pachnącego chleba. Był tak pyszny, że musiałam poprosić o przepis. Okazuje się, że to prościzna, a chlebek wychodzi mięciutki i pachnie na całe podwórko. Dostałam także trochę kilkuletniego zakwasu - będę się nim opiekować jak zwierzątkiem.
4
Fot. Redakcja
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Koleżanka mojej mamy z pracy w przychodni uwielbia robić domowe przetwory i wypiekać domowe pieczywo. Oczywiście chętnie dzieli się z przyjaciółmi swoimi wypiekami i już kilka razy przyniosła nam najpyszniejszy chleb świata. Robi go z dwóch mąk, pszennej i żytniej i używa domowego zakwasu. Nic nie równa się z tak pysznym chlebem - dla mnie piekarnie mogą zniknąć.
REKLAMA
Zobacz wideo
Najlepszy chleb w posiecie - zrób go, jak znajoma pielęgniarka
Składniki:
400 g mąki żytniej typu 750,
100 g mąki pszennej, najlepiej pełnoziarnistej,
150 g dokarmionego, aktywnego zakwasu na chleb,
400 ml przegotowanej i lekko ostudzonej wody,
łyżeczka soli,
100 g ulubionych nasion - sonecznik, dynia, czarnuszka.
Domowy chleb na zakwasieFot. Redakcja
Domowy chleb na zakwasie - sposob wykonania:
Do miski przesiej obie mąki i dodaj sól oraz nasiona. Następnie dodaj aktywny zakwas i wodę. Wymieszaj całość drewnianą łyżką i odłóż na ok. 20 minut, by zakwas zaczął pracować.
Po upływie tego czasu ponownie całość wymieszaj i przełóż do formy keksowej nasmarowanej oliwą. Wyrównaj wierzch i przykryj formę ściereczką. Odłóż w ciepłe miejsce na ok. 3-4 godziny, by ciasto urosło.
Kiedy ciasto na chleb już wyraźnie urośnie, możesz włożyć je do piekarnika. Piekarnika rozgrzej do temperatury 200 stopni i piecz przez godzinę. Upieczony chleb od razu wyjmij z formy i ostudź na kratce, żeby się "nie spocił" w formie. Pokrój dopiero po ostygnięciu.
Wskazówka: Żeby chleb był delikatniejszy i bardziej wilgotny, do piekarnika możesz wstawić naczynie z wodą. Pod wpływem temperatury będzie wydzielać się para, która wniknie w chleb i sprawi, że będzie dużo smaczniejszy i delikatniejszy.