Znajoma pielęgniarka piecze najlepszy chleb w powiecie. Dała mi przepis - to łatwizna

Domowy chleb na zakwasie to rarytas, jakich mało i przekonałam się o tym ostatnio. Przyjaciółka z pracy mojej mamy przyniosła bochenek świeżego, pachnącego chleba. Był tak pyszny, że musiałam poprosić o przepis. Okazuje się, że to prościzna, a chlebek wychodzi mięciutki i pachnie na całe podwórko. Dostałam także trochę kilkuletniego zakwasu - będę się nim opiekować jak zwierzątkiem.

Koleżanka mojej mamy z pracy w przychodni uwielbia robić domowe przetwory i wypiekać domowe pieczywo. Oczywiście chętnie dzieli się z przyjaciółmi swoimi wypiekami i już kilka razy przyniosła nam najpyszniejszy chleb świata. Robi go z dwóch mąk, pszennej i żytniej i używa domowego zakwasu. Nic nie równa się  z tak pysznym chlebem - dla mnie piekarnie mogą zniknąć. 

Zobacz wideo

Najlepszy chleb w posiecie - zrób go, jak znajoma pielęgniarka

Składniki:

  • 400 g mąki żytniej typu 750, 
  • 100 g mąki pszennej, najlepiej pełnoziarnistej, 
  • 150 g dokarmionego, aktywnego zakwasu na chleb, 
  • 400 ml przegotowanej i lekko ostudzonej wody, 
  • łyżeczka soli, 
  • 100 g ulubionych nasion - sonecznik, dynia, czarnuszka.

Domowy chleb na zakwasieDomowy chleb na zakwasie Fot. Redakcja

Domowy chleb na zakwasie - sposob wykonania:

  1. Do miski przesiej obie mąki i dodaj sól oraz nasiona. Następnie dodaj aktywny zakwas i wodę. Wymieszaj całość drewnianą łyżką i odłóż na ok. 20 minut, by zakwas zaczął pracować. 
  2. Po upływie tego czasu ponownie całość wymieszaj i przełóż do formy keksowej nasmarowanej oliwą. Wyrównaj wierzch i przykryj formę ściereczką. Odłóż w ciepłe miejsce na ok. 3-4 godziny, by ciasto urosło. 
  3. Kiedy ciasto na chleb już wyraźnie urośnie, możesz włożyć je do piekarnika. Piekarnika rozgrzej do temperatury 200 stopni i piecz przez godzinę. Upieczony chleb od razu wyjmij z formy i ostudź na kratce, żeby się "nie spocił" w formie. Pokrój dopiero po ostygnięciu. 

Wskazówka: Żeby chleb był delikatniejszy i bardziej wilgotny, do piekarnika możesz wstawić naczynie z wodą. Pod wpływem temperatury będzie wydzielać się para, która wniknie w chleb i sprawi, że będzie dużo smaczniejszy i delikatniejszy. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.