Jak zrobić najlepszy sernik na zimno? Przepis, który zachwyci nawet teściową. Jest banalny

Sernik to niewątpliwie jedno z ulubionych ciast Polaków. Doczekał się naprawdę wielu wersji, z czego niemal każda smakuje wybornie. Jeśli jeszcze nie próbowałaś go na zimno, warto to zmienić. Tym bardziej że jest banalnie prosty do zrobienia i obłędnie pyszny.

Jak zrobić obłędny sernik bez długiego stania w kuchni? Postaw na wersję na zimno i z galaretką, a zachwycisz nawet najbardziej wysublimowane gusta. Jego wykonanie jest banalnie proste i w dużej mierze polega jedynie na odpowiednim połączeniu składników. Gdy spróbujesz, nie będziesz chciała robić innego.

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Jak zrobić obłędny sernik na zimno? Przepis dla każdego

Sernik na zimno to idealna propozycja zarówno na rodzinny wypad, imprezę ze znajomymi jak i coś słodkiego do popołudniowej kawy. Jest łatwy i stosunkowo tani w przygotowaniu, a przy tym zachwyca smakiem. Jakby tego było mało, zrobisz go naprawdę szybko i bez zbędnej filozofii. Czego będziesz potrzebować? Przygotuj:

  • 0,5 kg serka mascarpone,
  • 300 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • ok. 250 g herbatników (opakowanie),
  • 1 ulubioną galaretkę,
  • ulubione owoce, mogą to być maliny, truskawki, czy brzoskwinie w zalewie,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 100 g (pół kostki) masła.

Sernik na zimno. PrzepisSernik na zimno. Przepis Sernik na zimno. Przepis. Fot. pexels.com / Anna Nekrashevich

Jak zrobić masę serową bez pieczenia? Tak przygotujesz sernik na zimno

Robienie sernika rozpocznij od przygotowania ciasteczkowego spodu. Herbatniki zmiel lub rozkrusz na malutkie kawałeczki, następnie połącz z masłem, by powstała mokra, lekko zbita masa przypominająca zmoczony piasek. Ułóż je na dnie tortownicy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Do czystej miski wlej śmietankę i ubij na sztywną masę. Gdy przestanie się przelewać, cały czas ubijając, dodawaj stopniowo mascarpone oraz cukier puder.

Na koniec, łyżka po łyżce, wsyp żelatynę, po czym całość przelej do formy na wcześniej przygotowany spód. Włóż do lodówki na kilka godzin, by ser zdążył stężeć. Chwilę przed wyjęciem zacznij robić galaretkę. Rozpuść ją w wodzie, a kiedy zacznie tężeć, wylej na górę ciasta i udekoruj wybranymi owocami. Ponownie włóż ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc, albo przynajmniej 3-4 godziny. Po tym czasie będzie gotowe do podania.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.