Ani ziemniaki, ani cukinia. Chrupiące placki robię na wiosnę tylko z tego warzywa

Wiosna to doskonały czas na testowanie nowych przepisów. Choć tradycyjne smażone placki są nam znane nie od dziś, to mało kto przyrządza je na bazie pewnego sezonowego warzywa. Co ciekawe, nie chodzi ani o młode ziemniaki, ani o cukinię.

Placki z tego warzywa są dość rzadko spotykane. Zwykle klasyczne plyndze przyrządzane są na bazie ziemniaków. Alternatywę stanowią te z cukinii, marchwi czy brokuła. Dziś przychodzimy jednak z jeszcze bardziej nietypową propozycją. Placki z białej rzodkwi zachwycą was wyjątkowo wiosennym smakiem. Jak je zrobić? Wyjaśniamy poniżej.

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Wiosenne placuszki robię nie z ziemniaków czy cukinii, a tego sezonowego warzywa. Wychodzą boskie

Przygotowanie placków z białej rzodkwi nie różni się zbytnio od smażenia tych bardziej tradycyjnych, ziemniaczanych. W pierwszej kolejności należy zetrzeć warzywa, a potem połączyć je z mąką i pozostałymi składnikami. Powstałe ciasto na koniec wystarczy już tylko wlać na rozgrzaną patelnię. Całość zajmuje nie dłużej niż kwadrans, dlatego placki te świetnie sprawdzą się na szybki obiad lub przekąskę do pracy.

Składniki:

  • 700 g białej rzodkwi,
  • 40 g startego żółtego sera,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 1 mała cebula,
  • 1 jajko,
  • olej lub oliwa do smażenia,
  • sól i pieprz.

Chrupiące placki z białej rzodkwi. Sposób przygotowania

Umytą i obraną rzodkiew zetrzyj na tarce o małych oczkach. Powstałą masę przełóż na sitko i odciśnij z nadmiaru wody. Dzięki temu placuszki wyjdą bardziej chrupiące, a co ważniejsze - nie rozpadną się podczas smażenia. Oprósz startą i odsączoną rzodkiew solą, wymieszaj, a następnie odstaw na 10 minut. Po tym czasie ponownie odcedź masę warzywną i umieść ją w misce.

Dodaj obraną i drobno posiekaną cebulkę, starty ser oraz przesianą mąkę pszenną. Wbij jedno jajko, po czym dopraw całość solą i pieprzem wedle uznania. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz ciasto na placki. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę. Wylewaj na nią niewielkie porcje masy, starając się, by przybrały w miarę okrągły kształt.

Smaż placuszki obustronnie po kilka minut, aż się zarumienią. Na koniec wykładaj je na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Chrupiące delikatesy podawaj z kleksem śmietany, jogurtem naturalnym czy zasmażką z boczku. Smacznego! 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.