Szparagi w takim wydaniu znikną w kilka minut z talerzy. Podaje je z tymi składnikami, wychodzą obłędnie

Marzysz o wiosennym obiedzie, ale brakuje ci smakowych inspiracji? Zamiast kombinować z wymyślnymi daniami postaw na klasykę. Szparagi w tym wydaniu są obłędnie smaczne, a co najważniejsze łatwe w przygotowaniu. Tu główną role grają nie tylko warzywa, ale i pomysłowe dodatki.

Wiosna zawitała już na bazarach i w warzywniakach, gdzie półki uginają się od rozmaitych smakowitości. Poza nowalijkami można dostać już młodą kapustę, ziemniaczki i solidną porcję zieleniny. Produktem, który warto włączyć do diety, są oczywiście szparagi, które można przygotować na rozmaite sposoby. Nasz przepis to jednak prawdziwy majstersztyk i to z zaledwie kilku składników. 

Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką

Szparagi z tymi dodatkami znikną z talerzy w kilka minut 

Szparagi albo się kocha, albo nienawidzi. Te wyjątkowo smaczne warzywa nie tylko są doskonałym źródłem witamin, ale produktem, który obłędnie wygląda na talerzu i na dodatek smakuje obłędnie w niemal każdej postaci. Można je grillować, piec, smażyć czy blanszować - dzisiaj jednak chcemy zaprezentować je w towarzystwie zupełnie nietypowego produktu. 

Dotychczasowe przepisy na szparagi mogą odejść w zapomnienie, bo wersja z ciastem filo to prawdziwy majstersztyk na miarę najlepszych szefów kuchni. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, jednak podanie i smak daje efekt wow, który zrobi wrażenie nawet na największych smakoszach. Warto jednak zadbać także o dodatki jak oliwa czy parmezan, które idealnie pasują do tych wspaniałych zielonych warzyw. 

Przepis na szparagi w cieście - są tak dobre, że nikt się im nie oprze

Składniki: 

  • pęczek zielonych szparagów,
  • rolka ciasta filo,
  • 100 g parmezanu,
  • oliwa z oliwek.
  • sos jogurtowo-ziołowy do podania.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od warzyw. Szparagi starannie umyj, osusz i odetnij zdrętwiałe końce. 
  2. Wskazówka - końcówki można wykorzystać do zupy, można je także zamrozić. 
  3. Następnie na blacie rozwiń ciasto filo. Pamiętaj, że szybko schnie, dlatego warto działać dynamicznie. 
  4. Na płat ciasta wyłóż szparaga, warzywo ładnie zawiń. Czynność powtarzaj z kolejnymi szparagami, aż do wykorzystania składników. 
  5. Całość skrop oliwą i obficie posyp parmezanem. 
  6. Tak przygotowane szparagi piecz w 190 stopniach przez około 10 minut. 
  7. Szparagi w cieście serwuj solo lub np. z sosem jogurtowo-ziołowym, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.