To nie winniczki. Takim ślimakom nikt się nie oprze. Nie tylko słodko wyglądają, ale i smakują

Szukasz prostego przepisu na niebanalną, słodką przekąskę na przyjęcie czy rodzinne spotkanie? Zrób ślimaki. Zachwycą nie tylko smakiem, ale też przede wszystkim wyglądem, gdyż są niezwykle urocze pomysłowe. Jak je przyrządzić? To proste.

Organizujesz przyjęcie lub spotkanie z najbliższymi i szukasz inspiracji na niebanalne słodkości? Wybierz ślimaczki. Są niezwykle efektowne, a przy tym banalnie proste w przygotowaniu. Jeśli masz dzieci, na pewno z radością ci pomogą. To prosty sposób na ciekawe podanie ciasta.

Zobacz wideo Chcesz ozdobić ciasteczka? Mamy przepis na doskonały lukier

Co na słodko na imprezę? Zrób niebanalne ślimaki

Pomysłem na niecodzienne podanie słodkiej przekąski podzielili się autorzy profilu "Cake lovers / Cake decorate" na Facebooku. Pokazali, jak w naprawdę łatwy sposób można zaaranżować roladę lub cynamonowe bułeczki. Wystarczy chwila pracy, a zyskasz obłędnie urocze ślimaczki, którymi zachwyci się każdy. Czego będziesz potrzebować?

  • Bułeczki cynamonowe (cinnamon rolls) lub ciasto zawijane, rolada na słodko.
  • Miniaturowe ciepłe lody lub pianki marshmallow.
  • Mała paczka paluszków.
  • Biała i mleczna czekolada.
  • Oprócz tego przygotuj coś, z czego zrobisz oczy. W sklepach cukierniczych kupisz gotowy wzór, lecz równie dobrze możesz namalować je lukrem. Ten z kolei zrobisz z 1 szklanki cukru pudru i soku z połowy cytryny. Zamiast cytryny nadadzą się też ok. 4 łyżki wody. Pamiętaj, że powinien być dość gęsty, by nie spływał. 
  • Ulubiona posypka, z której zrobisz źrenice.

Słodka przekąska na przyjęcie, czyli ślimaczki. Przepis krok po kroku

  1. W kąpieli wodnej rozpuść czekolady, następnie zanurz w nich na ok. 2/3 wysokości kilkanaście podzielonych na pół paluszków.
  2. Jeśli wybrałaś wersję z piankami, je również zanurz w czekoladach i odstaw.
  3. Bułeczki lub kawałki ciasta ułóż pionowo, do tego delikatnie rozwiąż wierzchnią warstwę, by leżała z przodu niczym podstawka.
  4. Miniaturowe ciepłe lody lub pianki w czekoladzie udekoruj z jednej strony "oczami", czyli albo gotowym wzorem, albo lukrem. W drugim przypadku, gdy masa będzie zastygać, wetknij w nią po 1 sztuce posypki, by powstały źrenice. Oprócz tego wbij w nie po dwa paluszki, czekoladą do góry, które będą niczym ślimacze czułki.
  5. Na wysunięty kawałek ciasta lub bułeczki połóż po jednej piance bądź lodzie. By nie spadły, możesz delikatnie zmoczyć je od spodu. Tak przygotowane ślimaczki są gotowe do podania. Możesz być pewna, że zachwycą nie tylko najmłodszych, ale również dorosłych. Smacznego!
Więcej o: