Fasolka po bretońsku bez moczenia fasoli to hit. Moja teściowa wciąż mi nie wierzy, że tak się da

Jak zrobić fasolkę po bretońsku? Najlepiej prosto i szybko. I choć wielu nie wierzy, że tak się da, to ja zawsze tak robię. Nigdy nie moczę fasoli - po prostu używam gotowanej fasolki z puszki. I jest tak samo pyszna jak przygotowana według tradycyjnego przepisu.

Po co moczyć fasolę na fasolkę po bretońsku skoro równie dobrze można tego nie robić i zaoszczędzić czas? Używając ugotowanej już fasolki z puszki, nie musimy również tak długo gotować naszego dania. To same pozytywy! 

Zobacz wideo Przepis na fasolkę po bretońsku z chorizo [PROSTY SPOSÓB NA]

Fasolka po bretońsku bez moczenia fasoli. Przepis, w którym się zakochasz 

Fasolka po bretońsku to obłędnie pyszne, rozgrzewające i nadzwyczaj sycące danie. Warto przygotować je o każdej porze roku i podawać gorące, z kromką świeżego, chrupiącego chleba. Taki obiad można zrobić błyskawicznie, więc świetnie sprawdzi się dla bardzo głodnych, zapracowanych i trochę leniwych. 

Warto pamiętać, że podstawą smaku jest wędzonka. Jeśli jej zabraknie, danie nie będzie tak pyszne. Świetnie sprawdzą się boczek i kiełbasa.  

Składniki: 

  • 2 puszki białej fasoli, 
  • 300 g wędzonej kiełbasy, 
  • 300 g wędzonego boczku
  • 1 szklanka passaty pomidorowej, 
  • 1 cebula, 
  • 3-4 ząbki czosnku, 
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, 
  • odrobina smalcu. 

Fasolka po bretońsku szybko i prosto. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Boczek i cebule pokrój w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę. 
  2. W garnku rozgrzej odrobinę smalcu. Następnie dodaj boczek i kiedy zacznie się wytapiać, dodaj cebulę. Doprowadź do zeszklenia, następnie dodaj kiełbasę i całość podsmażaj przez pięć minut. 
  3. Dodaj passatę pomidorową i koncentrat oraz fasolkę z puszki. Dołóż kilka kulek ziela angielskiego i listki laurowe i duś całość na niewielkim ogniu przez około 10 minut. 
  4. Kiedy danie zgęstnieje, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i majerankiem. Podawaj z kromką świeżego, chrupiącego chleba. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.