Tortilla to nic innego, jak cienki placek z mąki, wody i tłuszczu, w który najczęściej zawija się najróżniejsze dodatki i zapieka. Bez tortilli ciężko wyobrazić nam sobie najsłynniejszy fastfood świata, czyli kebab, ale także tortille na przykład z łososiem lub kurczakiem lub różne przekąski imprezowe wykonane przy użyciu tych jasnych placków. Okazuje się, że przepis na tortille jest banalny i każdy z powodzeniem może zrobić je w domu. Nie ma w tym żadnej filozofii. Już wyjaśniamy, jak krok po kroku zabrać się za bazę do najlepszych przekąsek.
Jak zrobić tortillę - przepis na bazę do domowych wrapów i kebabów
Składniki:
- 2 pełne szklanki mąki pszennej, najlepiej niskiego typu przemiału,
- 180 ml wrzątku,
- 3 łyżki oliwy,
- płaska łyżeczka soli.
Domowe tortille - sposób wykonania:
- Zacznij od przesiania mąki do miski. Następnie dodaj sol i wymieszaj. Dodaj oliwę oraz wrzątek. Zacznij mieszać całość łyżką lub łopatką, a kiedy mąka się zaparzy, a temperatura pozwoli, zagnieć energicznie ciasto.
- Kiedy zagnieciesz już gładkie ciasto, uformuj je w kulę i owiń folią. Odstaw na ok. 45 minut w temperaturze pokojowej.
- Kiedy ciasto na tortillę odpocznie, podziel je na 12-14 jednakowych części. Każdą z tych części rozwałkuj na możliwie jak najcieńszy placek.
- Przygotuj patelnię i mocno ją rozgrzej. Następnie kładź na nią placki i smaż przez 20-30 sekund, aż zaczną pojawiać się pęcherze. Następnie odwróć tortillę i smaż jeszcze kilka sekund.
- Usmażone tortille układaj jedna na drugiej i możesz dodatkowo przykrywać lekko zwilżoną ściereczką, dzięki czemu nie będą obsychać i nie pokruszą się podczas zawijania.
Skoro już wiesz, jak zrobić tortille w domu, teraz przed tobą inna zagwwozdka - co do nie włożyć. Odpowiedź brzmi: co tylko chcesz. Weź dowolne mięso lub rybę, ulubione warzywa, zrób pyszny sos i zajadaj - taki obiad lub przekąska same pchają się na talerz.