Kiełbasę w piwie zawsze robię z przepisu babci. Smakiem przebija nawet karkówkę z grilla

Białą kiełbasę warto podawać nie tylko w żurku. Równie wybornie będzie smakowała w innych wersjach. Zrób obłędną marynatę, a zachwycisz każdego. Ten przepis docenią nawet wyjątkowo wybredni smakosze.

Po białą kiełbasę sięgamy najczęściej wtedy, gdy przygotowujemy pyszny żurek. Od dawna cieszy się niesłabnącą popularnością m.in. w okresie świąt wielkanocnych. Tymczasem równie dobrze możesz się nią zajadać w innej formie. Upieczona z cebulą, musztardą i piwem jest tak pyszna, że palce lizać.

Zobacz wideo Kiełbasa wiśniowa - wegetarian zapraszamy do stołu

Jak najlepiej przygotować białą kiełbasę? Dodaj kilka składników a wyjdzie wyjątkowo smaczna

Biała kiełbasa w piwie, z dodatkiem lekko pikantnej musztardy, słodkiego miodu i cebuli to ciekawy pomysł na obiad, który przypadnie do gustu każdemu. Jest bardzo smaczna i prosta w przyrządzeniu. Tak więc jeśli nie masz pojęcia co zrobić na obiad, warto wypróbować ten przepis. Możesz być pewna, że w mig zniknie ze stołu. Czego będziesz potrzebować? Przygotuj naczynie żaroodporne a oprócz niego także:

  • ok. 10 sztuk surowej białej kiełbasy,
  • 2 łyżeczki porządnego miodu,
  • 3-4 łyżeczki lekko ostrej musztardy, np. francuskiej,
  • pół szklanki jasnego piwa,
  • 4 duże cebule,
  • majeranek, liście laurowe
  • olej.

Kiełbasa białaKiełbasa biała Kiełbasa biała. Fot. Bartłomiej Barczyk / Agencja Wyborcza.pl

Jak zamarynować białą kiełbasę? Prosty przepis na pyszny i sycący obiad

Przyrządzenie białej kiełbasy pieczonej w musztardzie i piwie jest naprawdę proste i nie zajmuje dużo czasu. Zacznij od przygotowania cebuli, czyli obierz ją, a następnie pokrój w piórka. Gdy skończysz, wrzuć na patelnię i podsmaż, aż stanie się szklista. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch ułóż kiełbasę. Każdy z kawałków nakłuj wykałaczką lub natnij nożem w kilku miejscach. Piekarnik nastaw na 180 stopni.

W miseczce wymieszaj musztardę, miód, odrobinę oleju oraz majeranek. Tak przygotowaną marynatą dokładnie posmaruj kiełbaski, zaś pod nimi, na dno naczynia żaroodpornego, wlej piwo. Całość wstaw do piekarnika i piecz około 45 min. W trakcie warto zajrzeć dwa razy do środka i polać kiełbaski powstałym sosem, by były jeszcze bardziej aromatyczne, choć oczywiście nie jest to konieczne. Gotowe danie podawaj, póki gorące, najlepiej ze świeżym pieczywem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.