Ta zupa jest idealna na wiosenne dni. Kolorem i smakiem urzeka nawet największego niejadka

Pomimo że wysokie temperatury tej wiosny nas mile zaskakują to i tak czasem mamy ochotę na rozgrzewającą zupę. Jeśli szukasz więc inspiracji na obiad, wykorzystaj przepis, który jest pyszny, prosty w przygotowaniu, a do tego świetnie się prezentuje. Takim właśnie daniem jest ta zupa, do której wykorzystujesz soczewicę i masę warzyw. Zapełnia brzuch i sprawia, że nie trzeba robić drugiego dania.

Soczewica to bardzo pożywne warzywo, które jest źródłem białka. Jest również bardzo niedoceniane i mało kto decyduje się na jego użycie. Wielu osobom może się wydawać, że jest ona trudna do przygotowania, jednak to nic bardziej mylnego. Kotlety, czy zupy, których bazą jest soczewica, wykonuje się błyskawicznie. Aby się o tym przekonać, proponujemy zrobić to oto danie. Ta zupa zapełni brzuchy na długo i sprawi, że wszystkie inne propozycje pójdą w odstawkę.

Zobacz wideo

Jeśli jesteś smakoszem zup, ale wszystkie znane ci przepisy się już znudziły, to mamy coś wyjątkowego. To danie nie jest podobne do niczego innego i to właśnie czyni je wyjątkowym. Zupa z dużą ilością soczewicy zrobi furorę na twoim stole i sprawi, że nawet niejadek zje ją ze smakiem.

Przepis na zupę z soczewicy

Składniki

  • 750 ml bulionu,
  • 50 g czerwonej soczewicy,
  • 3 ziemniaki,
  • marchewka,
  • mała cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • łyżka posiekanego koperku,
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%,
  • łyżeczka kurkumy,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta ostrej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę i czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj. W garnku rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek i zeszklij na niej cebulę. Następnie dodaj czosnek i całość delikatnie podsmaż.
  2. Marchewkę i ziemniaki obierz, przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Umieść je na gorącym tłuszczu i podsmażaj przez kilka minut.
  3. Do całości wrzuć suchą soczewicę, wymieszaj do połączenia składników. Następnie wlej bulion i zagotuj. Produkty pozostaw na ogniu na następne 25 minut. Po tym czasie dopraw potrawę solą, pieprzem, kurkumą i obiema paprykami.
  4. Na sam koniec wlej pomidory z puszki i gotuj zupę przez około 15 minut. Pamiętaj, aby co jakiś czas zamieszać potrawę.
  5. Po tym czasie zdejmij zupę z ognia, a do miseczki przelej chochlę wywaru. Wymieszaj ją ze śmietanką i wlej małym ciurkiem do garnka. Wsyp także posiekany koperek i zamieszaj.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.