Zrobiłam ją raz i zapomniałam o innym mięsie. Od dziś będzie to twoje ulubione danie

Jeśli nie masz pomysłu na jutrzejszy obiad, to ten przepis w tym pomoże. Wychodzi z niego mięso, które jest tak delikatne i smaczne, że nigdzie takiego nie zasmakujesz. Wykorzystaj te składniki i sam się przekonaj, jakie jest smaczne.

Karkówka przez wielu kucharzy jest bardzo niedocenianym mięsem. Pomimo że znamy jej smak i wiemy, jak ja przygotować i tak wolimy wykorzystać coś innego. Jednak gdy poznasz ten przepis, od razu uznasz, że nie chcesz niczego innego. Przygotowana w taki sposób jest odpowiednio krucha, ale nie sucha i ma wiele smaku, co jest zasługą tych dodatków.

Zobacz wideo Tacos z grillowaną karkówką [PRZEPIS]

O karkówce słyszałeś pewnie niejednokrotnie i pewnie wiele razy ją jadłeś. Chociaż tak właśnie było i tak nie sięgasz po nią za często. Zmieni się to po przeczytaniu tego przepisu. Dlaczego? To zasługa dodatków. Podpiecz to mięso z ziemniakami i kiszoną kapustą i ciesz się niepowtarzalnym smakiem.

Przepis na karkówkę duszoną z kapustą kiszoną i ziemniakami

Składniki

  • 700 g karkówki,
  • 600 g kiszonej kapusty,
  • 500 g ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 250 ml passaty pomidorowej,
  • 100 ml wody,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół łyżeczki kminku rzymskiego,
  • pół łyżeczki papryki ostrej,
  • łyżeczka majeranku.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest pokrojenie karkówki na plastry o grubości około centymetra. Kapustę przemyj pod bieżącą wodą, odciśnij i poszatkuj. Ziemniaki obierz i pokrój w plastry. Cebule pokrój w piórka.
  2. Na rozgrzanym oleju obsmaż karkówkę z obu stron, dopraw ją solą, pieprzem i kminem rzymskim. Następnie ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym wraz z ziemniakami i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.
  3. W tym czasie zeszklij cebulę na patelni, a następnie dodaj poszatkowaną kapustę. Do warzyw wlej passatę pomidorową, wodę oraz dosyp przyprawy według smaku. Duś składniki przez około 20 minut na średnim ogniu.
  4. Po tym czasie przykryj zapieczoną karkówkę i ziemniaki podduszoną kapustą. Wstaw naczynie z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 40 minut.
  5. Po upływie tego czasu wyjmij z piekarnika naczynie i przenieś danie na talerze. Przed podaniem obsyp wszystko posiekaną pietruszką, dla lepszego efektu. Smacznego!
Więcej o: