-
Haps
-
Jak przygotować
- Zrobiłam ją raz i zapomniałam o innym mięsie. Od dziś będzie to twoje ulubione danie
Zrobiłam ją raz i zapomniałam o innym mięsie. Od dziś będzie to twoje ulubione danie
Jeśli nie masz pomysłu na jutrzejszy obiad, to ten przepis w tym pomoże. Wychodzi z niego mięso, które jest tak delikatne i smaczne, że nigdzie takiego nie zasmakujesz. Wykorzystaj te składniki i sam się przekonaj, jakie jest smaczne.
Karkówka przez wielu kucharzy jest bardzo niedocenianym mięsem. Pomimo że znamy jej smak i wiemy, jak ja przygotować i tak wolimy wykorzystać coś innego. Jednak gdy poznasz ten przepis, od razu uznasz, że nie chcesz niczego innego. Przygotowana w taki sposób jest odpowiednio krucha, ale nie sucha i ma wiele smaku, co jest zasługą tych dodatków.
Zobacz wideo Tacos z grillowaną karkówką [PRZEPIS]
O karkówce słyszałeś pewnie niejednokrotnie i pewnie wiele razy ją jadłeś. Chociaż tak właśnie było i tak nie sięgasz po nią za często. Zmieni się to po przeczytaniu tego przepisu. Dlaczego? To zasługa dodatków. Podpiecz to mięso z ziemniakami i kiszoną kapustą i ciesz się niepowtarzalnym smakiem.
Przepis na karkówkę duszoną z kapustą kiszoną i ziemniakami
Składniki
- 700 g karkówki,
- 600 g kiszonej kapusty,
- 500 g ziemniaków,
- 2 cebule,
- 250 ml passaty pomidorowej,
- 100 ml wody,
- sól i pieprz do smaku,
- pół łyżeczki kminku rzymskiego,
- pół łyżeczki papryki ostrej,
- łyżeczka majeranku.
Sposób przygotowania
- Pierwszym krokiem jest pokrojenie karkówki na plastry o grubości około centymetra. Kapustę przemyj pod bieżącą wodą, odciśnij i poszatkuj. Ziemniaki obierz i pokrój w plastry. Cebule pokrój w piórka.
- Na rozgrzanym oleju obsmaż karkówkę z obu stron, dopraw ją solą, pieprzem i kminem rzymskim. Następnie ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym wraz z ziemniakami i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.
- W tym czasie zeszklij cebulę na patelni, a następnie dodaj poszatkowaną kapustę. Do warzyw wlej passatę pomidorową, wodę oraz dosyp przyprawy według smaku. Duś składniki przez około 20 minut na średnim ogniu.
- Po tym czasie przykryj zapieczoną karkówkę i ziemniaki podduszoną kapustą. Wstaw naczynie z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 40 minut.
- Po upływie tego czasu wyjmij z piekarnika naczynie i przenieś danie na talerze. Przed podaniem obsyp wszystko posiekaną pietruszką, dla lepszego efektu. Smacznego!