• Link został skopiowany

Mój omlet zawsze wychodzi puszysty, bo dodaję ten składnik. Nikt go tak nie robi

Śniadaniowe omlety mogą być dla nas wyzwaniem, pomimo swojego prostego przepisu. Każdy chce by wyszedł on pożywny, a także niesamowicie puszysty. Odkryłam więc patent, który sprawia, że taki właśnie jest. Wystarczy dodać do niego jeden składnik.
Omlet śniadaniowy z szynką i warzywami to doskonały pomysł na rozpoczęcie dnia
fot. Aeril01 / iStock.com

Omlety to bardzo dobry pomysł na śniadanie, które zadowoli nasze brzuchy. Przy użyciu niewielkiej ilości jajek można stworzyć danie, które napełni nas na wiele godzin. Jednak robiąc omlet, możemy czasem się rozczarować. Myślimy, że wyjdzie z tego coś puszystego, co świetnie się prezentuje, a bardzo często po zrobieniu, omlet nam opada. Aby temu zaradzić, warto wykorzystać mój patent. Jest on sprawdzony i skuteczny, wystarczy dodać do masy jajecznej ten jeden składnik.

Zobacz wideo Mądra Babcia przygotowała puszysty omlet z grzybami. Dawno nie jedliśmy tak dobrego

By omlet był jak najbardziej puszysty i delikatny wystarczy dodać do niego odrobinę proszku do pieczenia. Dzięki temu pięknie wyrośnie na patelni i tak szybko nie opadnie. Omlet z tego przepisu oprócz tego składnika ma również inne pyszne dodatki. Nie jest to cebula i pieczarki, a kawałki pomidora, papryki i ogórki konserwowe. Przygotowany omlet można podawać z sosem czosnkowym lub innymi sosami. 

Przepis na omlet z warzywami i serem mozzarella

Składniki

  • 3 jajka,
  • 2 łyżeczki mąki pszennej,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • pomidor pokrojony w kostkę,
  • kawałek żółtej papryki pokrojonej w kostkę,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 100 g startej mozzarelli,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżeczki oleju,
  • sos czosnkowy do podania.

Sposób przygotowania

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z dwoma łyżeczkami oleju i dodaj do białek. Na końcu wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie wymieszaj za pomocą miksera.
  2. Tak przygotowaną mieszankę przypraw solą i pieprzem według swojego smaku. Masę jajeczną przełóż na patelnię, następnie ułóż paprykę ogórka i pomidora. Całość posyp startą mozzarellą.
  3. Omleta smaż z dwóch stron na rumiany kolor. Po wysmażeniu przełóż go na talerz i wysmaruj sosem czosnkowym. Podawaj na ciepło ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: