To miła odmiana dla serników i szarlotek. Puszysty spód i słodki wierzch robią wrażenie

To ciasto okazuje się miłą odmianą od wszystkich ciast, które do tej pory robiliśmy. Jest leciutkie, słodkie i idealne na różne okazji. Wykorzystuje się w nim słodki krem, puszysty biszkopt i świeże owoce. Zrobi wrażenie na każdym gościu.

Cieplejsza pogoda skłania nas do tego, że rezygnujemy z kultowych wypieków na rzecz czegoś innego. Nie robimy już tak często serników lub szarlotek i zastępujemy je lżejszymi i ciekawszymi ciastami. Jeśli chcesz zainspirować się wyjątkową słodkością, wykorzystaj poniższy przepis. Ten deser charakteryzuje się puszystym i lekkim spodem, a także słodką górą. To połączenie biszkoptu, lekkiego kremu, słodkich truskawek i kolorowej galaretki

Zobacz wideo Galette z truskawkami

Przepis na ciasto z truskawkami

Składniki na biszkopt

  • 300 g mąki pszennej,
  • 4 średnie jajka,
  • 150 g drobnego cukru,
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na krem

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 150 g cukru.

Składniki dodatkowe

  • 2 galaretki truskawkowe,
  • 1 kg świeżych truskawek.

Sposób przygotowania

  1. Przyrządzanie ciasta zacznij od przygotowania biszkoptu. W pierwszej kolejności zajmij się jajkami. Białka oddziel od żółtek, te pierwsze ubij na sztywną pianę za pomocą miksera. Cały czas mieszając, powoli dodawaj cukier i cukier wanilinowy. Dodaj również żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy. Mieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.
  2. Tak przygotowaną masę wlej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz całość w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 30-35 minut. Aby sprawdzić, czy zostało ono odpowiednio wypieczone, wypróbuj metody na patyczek. Gdy wbita wykałaczka będzie sucha, oznacza to, że można wyjmować biszkopt z piekarnika.
  3. W czasie gdy spód się piecze, możesz wykonać krem i galaretki. Galaretki rozpuść w gorącej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i odstaw do lekkiego przestudzenia. Śmietankę wlej do dużej miski i dokładnie ubij ją na sztywno z dodatkiem cukru.
  4. Gdy biszkopt się wypiecze i delikatnie ostygnie, nałóż na niego przygotowany krem. Następnie ułóż umyte i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki i zalej całość galaretką.
  5. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki i poczekaj do stężenia wierzchu. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.