-
Haps
-
Jak przygotować
- To miła odmiana dla serników i szarlotek. Puszysty spód i słodki wierzch robią wrażenie
To miła odmiana dla serników i szarlotek. Puszysty spód i słodki wierzch robią wrażenie
To ciasto okazuje się miłą odmianą od wszystkich ciast, które do tej pory robiliśmy. Jest leciutkie, słodkie i idealne na różne okazji. Wykorzystuje się w nim słodki krem, puszysty biszkopt i świeże owoce. Zrobi wrażenie na każdym gościu.
Cieplejsza pogoda skłania nas do tego, że rezygnujemy z kultowych wypieków na rzecz czegoś innego. Nie robimy już tak często serników lub szarlotek i zastępujemy je lżejszymi i ciekawszymi ciastami. Jeśli chcesz zainspirować się wyjątkową słodkością, wykorzystaj poniższy przepis. Ten deser charakteryzuje się puszystym i lekkim spodem, a także słodką górą. To połączenie biszkoptu, lekkiego kremu, słodkich truskawek i kolorowej galaretki.
Zobacz wideo Galette z truskawkami
Przepis na ciasto z truskawkami
Składniki na biszkopt
- 300 g mąki pszennej,
- 4 średnie jajka,
- 150 g drobnego cukru,
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na krem
- 500 ml śmietanki kremówki 30%,
- 150 g cukru.
Składniki dodatkowe
- 2 galaretki truskawkowe,
- 1 kg świeżych truskawek.
Sposób przygotowania
- Przyrządzanie ciasta zacznij od przygotowania biszkoptu. W pierwszej kolejności zajmij się jajkami. Białka oddziel od żółtek, te pierwsze ubij na sztywną pianę za pomocą miksera. Cały czas mieszając, powoli dodawaj cukier i cukier wanilinowy. Dodaj również żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy. Mieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.
- Tak przygotowaną masę wlej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz całość w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 30-35 minut. Aby sprawdzić, czy zostało ono odpowiednio wypieczone, wypróbuj metody na patyczek. Gdy wbita wykałaczka będzie sucha, oznacza to, że można wyjmować biszkopt z piekarnika.
- W czasie gdy spód się piecze, możesz wykonać krem i galaretki. Galaretki rozpuść w gorącej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i odstaw do lekkiego przestudzenia. Śmietankę wlej do dużej miski i dokładnie ubij ją na sztywno z dodatkiem cukru.
- Gdy biszkopt się wypiecze i delikatnie ostygnie, nałóż na niego przygotowany krem. Następnie ułóż umyte i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki i zalej całość galaretką.
- Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki i poczekaj do stężenia wierzchu. Smacznego!