• Link został skopiowany

Marynata do schabu pieczonego - prosty trik na kruche, soczyste mięso. Nie odmówisz sobie kolejnego kęsa

Marynata do schabu pieczonego to przepis, który warto znać i stosować nie tylko podczas majówki. Marynowane mięso zyskuje na walorach smakowych, a ponadto jest bardzo soczyste i kruche - wręcz rozpływa się w ustach. Taki efekt można uzyskać przy wykorzystaniu kilku łatwo dostępnych składników, które raczej bez problemu znajdziesz w swojej kuchni. Wypróbuj sprawdzony przepis na marynatę do schabu pieczonego i zachwyć się jego wyjątkowym smakiem.
Marynata do schabu - poznaj tradycyjne przepisy na pieczony schab. Zdjęcie ilustracyjne
Shutterstock

Schab pieczony to znakomite, aromatyczne danie na majówkę! Wiele osób uważa jednak, że schab jest "problematycznym" mięsem, bo podczas obróbki termicznej może się nadmiernie wysuszyć i stać się gumowaty. Co zrobić, aby temu zapobiec, dzięki czemu schab pieczony zachwyci twoich domowników i gości?

Zobacz wideo Ziemniaki grillowane w boczku - szybko ci bo(cz)kiem nie wyjdą

Schab pieczony - kruchy, delikatny, aromatyczny. Wszystko to dzięki marynacie

Sekret doskonałego pieczonego schabu tkwi w odpowiednim zamarynowaniu mięsa. Marynowanie to popularny zabieg stosowany w kuchni, którego celem jest uzyskanie wyjątkowo miękkiej i kruchej konsystencji, a także poprawa walorów smakowych dania. Kto z nas nie lubi tego momentu, gdy wkładając kęs mięsa do ust czujemy jego kruchość i delikatność? Czemu to zawdzięczamy? Właśnie marynacie do schabu, która skomponowana z idealnie dobranych składników, potrafi zdziałać cuda. Składniki, których najczęściej używamy do przygotowania marynaty do schabu, to m.in.: olej, sól, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, ostra papryka, słodka papryka oraz pieprz.

Marynata do schabu na noc - jak długo mięso powinno zostać w marynacie?

Marynata do schabu na noc, a może na kilka godzin? Jak długo mięso powinno pozostawać w marynacie? Jeżeli chodzi o długość marynowania mięsa, to przeważają głosy, że lepiej marynować krócej niż nie marynować wcale, choć w przypadku marynaty do schabu sprawdza się raczej długie, kilkugodzinne marynowanie. W odróżnieniu np. od pałek lub skrzydełek z kurczaka, schab to duży kawałek mięsa, zatem, aby składniki marynaty mogły przeniknąć w jego głąb i równomiernie zadziałać na całej powierzchni, potrzebny jest czas.

Znamy już zasady marynowania mięsa oraz korzyści wynikające z zastosowania marynaty do schabu. Pora zatem na nasze propozycje przepisów na marynatę do schabu, która odmieni twoje danie i nada mu niepowtarzalnego smaku.

Marynata do schabu pieczonego z dużą ilością aromatycznych ziół

Bazą dla pierwszej marynaty do schabu pieczonego są aromatyczne zioła, które idealnie komponują się z tym mięsem. Na kawałek schabu o wadze ok. 1 kg przygotuj następujące składniki:

  • 1 l wody
  • 1,5 łyżki soli
  • 3 nieduże liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżkę czosnku granulowanego
  • 1 łyżkę suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżkę rozmarynu
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry

Sposób przygotowania:

Do dużego naczynia wlej wodę i wrzuć wszystkie składniki marynaty do schabu. Bardzo dokładnie je wymieszaj, a następnie zanurz w marynacie mięso. Naczynie przykryj folią i odstaw na co najmniej 12 godzin do lodówki. Następnie wyjmij zamarynowane mięso z lodówki najpóźniej na godzinę przed pieczeniem. Po tym czasie schab posmaruj dwiema łyżkami oliwy z oliwek, a następnie owiń w folię aluminiową i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez pół godziny, a następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz przez kolejne 60 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia możesz zdjąć folię aluminiową, aby mięso nieco się przyrumieniło.

Marynata do schabu pieczonego z miodem i musztardą. Niebo w gębie na majówkę!

Nasza druga inspiracja to marynata do schabu pieczonego z dodatkiem miodu i musztardy. To propozycja głównie dla osób, które preferują słodko-ostry posmak mięsa. Na 1 kg schabu przygotuj takie składniki:

  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek/oleju roślinnego
  • 3 małe liście laurowe
  • 2 duże ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, a następnie wrzuć do miseczki. Dodaj pozostałe składniki marynaty i bardzo dokładnie wymieszaj. Powstałą marynatą do schabu natrzyj równomiernie cały kawałek mięsa. Przykryj folią i odstaw do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Zamarynowane mięso wyjmij na co najmniej jedną godzinę przed pieczeniem. Schab ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz przez kolejną godzinę. Pozostaw w wyłączonym piekarniku na ok. 15 minut.

Więcej o: