Marynata do schabu pieczonego - prosty trik na kruche, soczyste mięso. Nie odmówisz sobie kolejnego kęsa

Marynata do schabu pieczonego to przepis, który warto znać i stosować nie tylko podczas majówki. Marynowane mięso zyskuje na walorach smakowych, a ponadto jest bardzo soczyste i kruche - wręcz rozpływa się w ustach. Taki efekt można uzyskać przy wykorzystaniu kilku łatwo dostępnych składników, które raczej bez problemu znajdziesz w swojej kuchni. Wypróbuj sprawdzony przepis na marynatę do schabu pieczonego i zachwyć się jego wyjątkowym smakiem.

Schab pieczony to znakomite, aromatyczne danie na majówkę! Wiele osób uważa jednak, że schab jest "problematycznym" mięsem, bo podczas obróbki termicznej może się nadmiernie wysuszyć i stać się gumowaty. Co zrobić, aby temu zapobiec, dzięki czemu schab pieczony zachwyci twoich domowników i gości?

Zobacz wideo Ziemniaki grillowane w boczku - szybko ci bo(cz)kiem nie wyjdą

Schab pieczony - kruchy, delikatny, aromatyczny. Wszystko to dzięki marynacie

Sekret doskonałego pieczonego schabu tkwi w odpowiednim zamarynowaniu mięsa. Marynowanie to popularny zabieg stosowany w kuchni, którego celem jest uzyskanie wyjątkowo miękkiej i kruchej konsystencji, a także poprawa walorów smakowych dania. Kto z nas nie lubi tego momentu, gdy wkładając kęs mięsa do ust czujemy jego kruchość i delikatność? Czemu to zawdzięczamy? Właśnie marynacie do schabu, która skomponowana z idealnie dobranych składników, potrafi zdziałać cuda. Składniki, których najczęściej używamy do przygotowania marynaty do schabu, to m.in.: olej, sól, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, ostra papryka, słodka papryka oraz pieprz.

Marynata do schabu na noc - jak długo mięso powinno zostać w marynacie?

Marynata do schabu na noc, a może na kilka godzin? Jak długo mięso powinno pozostawać w marynacie? Jeżeli chodzi o długość marynowania mięsa, to przeważają głosy, że lepiej marynować krócej niż nie marynować wcale, choć w przypadku marynaty do schabu sprawdza się raczej długie, kilkugodzinne marynowanie. W odróżnieniu np. od pałek lub skrzydełek z kurczaka, schab to duży kawałek mięsa, zatem, aby składniki marynaty mogły przeniknąć w jego głąb i równomiernie zadziałać na całej powierzchni, potrzebny jest czas.

Znamy już zasady marynowania mięsa oraz korzyści wynikające z zastosowania marynaty do schabu. Pora zatem na nasze propozycje przepisów na marynatę do schabu, która odmieni twoje danie i nada mu niepowtarzalnego smaku.

Marynata do schabu pieczonego z dużą ilością aromatycznych ziół

Bazą dla pierwszej marynaty do schabu pieczonego są aromatyczne zioła, które idealnie komponują się z tym mięsem. Na kawałek schabu o wadze ok. 1 kg przygotuj następujące składniki:

  • 1 l wody
  • 1,5 łyżki soli
  • 3 nieduże liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżkę czosnku granulowanego
  • 1 łyżkę suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżkę rozmarynu
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry

Sposób przygotowania:

Do dużego naczynia wlej wodę i wrzuć wszystkie składniki marynaty do schabu. Bardzo dokładnie je wymieszaj, a następnie zanurz w marynacie mięso. Naczynie przykryj folią i odstaw na co najmniej 12 godzin do lodówki. Następnie wyjmij zamarynowane mięso z lodówki najpóźniej na godzinę przed pieczeniem. Po tym czasie schab posmaruj dwiema łyżkami oliwy z oliwek, a następnie owiń w folię aluminiową i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez pół godziny, a następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz przez kolejne 60 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia możesz zdjąć folię aluminiową, aby mięso nieco się przyrumieniło.

Marynata do schabu pieczonego z miodem i musztardą. Niebo w gębie na majówkę!

Nasza druga inspiracja to marynata do schabu pieczonego z dodatkiem miodu i musztardy. To propozycja głównie dla osób, które preferują słodko-ostry posmak mięsa. Na 1 kg schabu przygotuj takie składniki:

  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek/oleju roślinnego
  • 3 małe liście laurowe
  • 2 duże ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, a następnie wrzuć do miseczki. Dodaj pozostałe składniki marynaty i bardzo dokładnie wymieszaj. Powstałą marynatą do schabu natrzyj równomiernie cały kawałek mięsa. Przykryj folią i odstaw do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Zamarynowane mięso wyjmij na co najmniej jedną godzinę przed pieczeniem. Schab ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz przez kolejną godzinę. Pozostaw w wyłączonym piekarniku na ok. 15 minut.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.