Szybka zupa na rosole. Biała i kremowa, a w dzieciństwie każdy ją kochał

Jaką zupę ugotować na rosole? Pomidorowa i ogórkowa to klasyki, ale nie trzeba się ograniczać, bo takich przepisów jest mnóstwo. Dziś mamy dla was przepis na zupę na rosole, którą się zajadaliśmy w dzieciństwie i do tej pory chętnie ją robimy. Jest kremowa i pyszna, że strach.

Zupa kalafiorowa to klasyka sama w sobie i chociaż niektórzy traktują ją nieco po macoszemu, w tej potrawie tkwi wielki potencjał. Przepis na zupę na rosole jest zawsze prosty, ale moim zdaniem kalafiorowa wygrywa z pomidorową i ogórkową. Jak ją zrobić, żeby była najlepsza? Nic prostszego - potrzebujesz rosołu i 15 minut. 

Zobacz wideo

Najlepsza zupa na rosole. Każdy ją kochał w przedszkolu

  • ok. 2 l rosołu,
  • 1 kalafior,
  • 4-5 ziemniaków,
  • 2 niewielkie marchewki,
  • 2 żółtka,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • posiekany koperek,
  • ok. 70 g serka topionego o smaku śmietankowym (opcjonalnie),
  • śmietana 18 proc.
  • sól, pieprz, odrobina curry,
  • masło.

Zupa kalafiorowa na rosole - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą marchewkę i całość chwile podsmażaj.
  2. Kiedy ziemniaki się zezłocą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj jeszcze chwilkę. Następnie zalej całość gorącym bulionem.
  3. Do gotującego się bulionu dodaj różyczki kalafiora, lekko osól i dodaj pieprz oraz curry, jeśli masz ochotę. Na tym etapie możesz dodać również serek topiony.
  4. Kiedy kalafior i reszta warzyw będzie już miękka, dodaj zahartowaną śmietankę. Śmietanę zahartuj z roztrzepanym żółtkiem. Dodaj także koperek i serwuj.

 Jeśli chcesz, taką zupę możesz zblendować i podawać z grzankami. Oczywiście nie należy zapominać o zielonych dodatkach - świetnie pasuje tu dymka lub natka pietruszki. Jeśli zostało ci trochę rosołu, już wiesz, co pysznego z niego zrobić. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.