Jak odgrzewać schabowe, żeby nie trącały podeszwą? Włóż do piekarnika jedną rzecz

Jak odgrzewać schabowe, żeby nie były twarde i pozbawione smaku? Patelnie i mikrofalówka niby się sprawdzą, ale jest lepszy sposób. Żeby po dwóch dniach cieszyć się idealnym smakiem kotletów schabowych, wystarczy je podgrzać w piekarniku. Jednak to nie wszystko.

Kotlet schabowy to bez wątpienia nasza duma kulinarna narodowa i chociaż jest silną inspiracją ze sznycla wiedeńskiego, to żaden Polak nie odmówi sobie tej rozkoszy, którą jest pyszny, soczysty kotlet w chrupiącej panierce z zasmażaną kapustą lub mizerią i obowiązkowo z ziemniakami. Oczywiście kotlety schabowe najlepiej smakują prosto z patelni, ale jeśli chcemy je sobie odgrzać na drugi dzień, bywa, że są twarde i gumowate jak podeszwa. Dziś podpowiemy wam, jak tego uniknąć. Wystarczy je odgrzać w kąpieli wodnej. 

Zobacz wideo

Jak odgrzać schabowe, żeby nie były twarde?

Przede wszystkim warto zadbać o to, żeby kotlety nie były narażone na obsychanie. Tak, kotlety też mogą znaleźć się w niebezpieczeństwie, zwłaszcza gdy są źle przechowywane. Najlepiej po usmażeniu je ostudzić i włożyć do pojemnika, który da się szczelnie zamknąć. Dzięki temu kotlety zatrzymają wilgoć i będą łatwiej "współpracować" podczas odgrzewania.

Zrób im saunę

Kiedy już mamy powiedzmy - wczorajsze kotlety i chcemy się na nowo cieszyć ich smakiem, do odgrzewania polecam piekarnik. Ale włożenie kotletów do piekarnika nie będzie sukcesem. Warto je trochę uparować. Do piekarnika włóż miskę lub naczynie z wodą. Pod wpływem temperatury będzie wydzielać się para, która w pewien sposób otuli kotlety. Dzięki temu będą soczyste i delikatne, ale nie rozmięknięte. Wystarczy już kwadrans w temperaturze 180 stopni, żeby mieć pewność, że kotlety są pyszne tak, jak zaraz po zdjęciu z patelni. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.