Szukasz przekąski idealnej na imprezę? Nie musisz stać godzinami w kuchni, bo sprawdzone danie mam pod ręką i za chwilę podzielę się, jak je zrobić. Tak proste, że poradzą sobie z nim nawet dzieci - czego dowodem jest to, że w ostatni weekend te roladki z szynki zrobiła moja dziesięcioletnia córka. Sekretem jest farsz, który możesz modyfikować na wiele sposobów. Po co sięgniesz?
Do roladek zazwyczaj wykorzystuję szynkę delikatesową, którą kupuję w plastrach. Jeśli będzie miała taką o prostokątnym kształcie, świetnie nada się do zawijania. Oprócz szynki zaopatrz się również w składniki do farszu. Jeśli chodzi o serek kanapkowy, sprawdzi się śmietankowy, chrzanowy, z dodatkiem szczypiorku i oczywiście inny, jeśli masz jakiś ulubiony. Ponadto warto wykorzystać też warzywa - ogórek szklarniowy, paprykę lub rzodkiew, czyli te, które można jeść na surowo. Jeśli chcesz przygotować roladki, warto najpierw sprawdzić w lodówce, co jeszcze możesz do nich wykorzystać. Dzięki temu na przekąskę nie wydasz wiele i nic się nie zmarnuje.
Co prawda roladek z szynki nie przygotowywałam nigdy dzień wcześniej, jednak już się zdarzyło, że kilka sztuk zostawało i zjadaliśmy je następnego dnia. Jedyne, na co musisz zwrócić uwagę, to odpowiednie przechowywanie dania, tak, by szynka nie miała szansy się zeschnąć. W tym celu gotowe roladki umieść w szczelnie zamykanym pojemniku i włóż do lodówki. Możesz też wyłożyć je na tacce i zawinąć w folię spożywczą. Jeśli brakuje ci czasu, nie ma też przeciwwskazań, by dzień wcześniej przygotować farsz i umieścić go w mięsie dopiero przed podaniem.