• Link został skopiowany

Nawet już nie robię mięsnych klopsików. Inne robią furorę w kuchni. Mielę na drobno i smażę

Jedliście kiedyś boczniaki? Okazuje się, że niepozorne grzyby świetnie nadają się do przyrządzenia... bezmięsnych klopsików. Sprawdź, jak je przyrządzić, a nikt nie oderwie się od talerza. Wszyscy będą prosić o dokładkę.
Pulpety z boczniaków
Pulpety z boczniaków, Fot. Natalya Vilman / iStock

Klopsiki są daniem, którym może najeść się cała rodzina. Przygotowanie zazwyczaj nie wymaga wiele czasu, a odpowiednie doprawienie sprawi, że na stałe zagoszczą w waszym jadłospisie. Czasem warto jednak postawić na odmianę i przygotować je nie z mięsa, a z... grzybów, w tym przypadku boczniaków. Co jeszcze będzie ci potrzebne? Przy okazji zobacz, jak w prosty sposób wyhodować boczniaki samodzielnie w domu.

Zobacz wideo Flaczki z boczniaków [HAPS VEGE]

Co można zrobić z grzybów boczniaków? Przygotuj klopsy idealne dla całej rodziny

Obiad bez mięsa nie musi być nudny. Boczniaki w takiej wersji to prawdziwy hit, którego nie powstydzą się nawet najbardziej doświadczeni szefowie kuchni. Jak zrobić klopsy z boczniaków? To będzie ci potrzebne.

Boczniaki w lesie, zdjęcie ilustracyjne
Boczniaki w lesie, zdjęcie ilustracyjneiStock/Orest Lyzhechka

Składniki:

  • pół kg boczniaków;
  • 1 średnia cebula;
  • 2 małe marchewki;
  • 1 jajko;
  • 1 bułka (np. kajzerka);
  • mleko;
  • tłuszcz do smażenia;
  • bułka tarta do obtaczania;
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj boczniaki, zalej wodą w garnku, posól i gotuj przez kwadrans. Później odcedź grzyby i je osusz.
  2. Drobno posiekaj boczniaki lub zmiel. Cebulę pokrój w niewielkie kawałki i podsmaż na tłuszczu.
  3. Marchewki obierz, przemyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  4. Zalej bułkę mlekiem i odczekaj kilka minut.
  5. Do miski włóż boczniaki, marchewkę, cebulę i odciśniętą z mleka bułkę.
  6. Wbij jajko do masy, dopraw solą i pieprzem, i dokładnie wymieszaj.
  7. Formuj niewielkie klopsy, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  8. Podawaj z wybranymi dodatkami, na przykład z ziemniakami i sosem grzybowym.

Czy można hodować boczniaki w domu? Nie ma w tym nic trudnego

Okazuje się, że grzybnię boczniaków możesz kupić i przynieść do domu. W zależności od producenta kosztuje nawet około 20 zł. Co ciekawe, boczniaki możesz uprawiać przez cały rok. Gdzie uprawiać boczniaki? Sprawdzi się przewiewna piwnica, ponieważ grzyb najlepiej czuje się w temperaturach poniżej 20 stopni Celsjusza. Gdy pojawią się pierwsze owocniki (około 2 tygodnie po rozpoczęciu uprawy), naświetlaj boczniaki światłem naturalnym lub sztucznym. Wysyp boczniaków nastąpi po około 2-3 tygodniach.

Więcej o: