Zrób teraz, a zimą sobie podziękujesz. Syrop z mniszka lekarskiego to zbawienie i dodatek do budyniu

Syrop z mniszka lekarskiego to nie tylko esencja zdrowia, lecz także fantastyczny dodatek do wielu dań i deserów. Właśnie zaczął się sezon i wiele osób uporczywie chce pozbywać się żółciutkich kwiatków, a to błąd i marnotrawstwo. Jak zrobić syrop z mniszka? Przepis jest bardzo prosty.

Syrop z mniszka lekarskiego to domowe remedium na przeziębienie i różne infekcje. Najczęściej dodajemy go do herbaty lub naparów, jednak warto wiedzieć, że to nie jedyne jego zastosowanie. Świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów, naleśników lub budyniu a wymieszany z serkiem wiejskim to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Przepis na syrop z mniszka lekarskiego jest banalny, ale nie warto z tym zwlekać - w tym roku wiosna przyszła wyjątkowo szybko, więc łąki i pola zażółciły się szybciej. Warto wiedzieć, że najlepszy syrop z mniszka lekarskiego pochodzi z kwiatów zbieranych na początku sezonu. 

Zobacz wideo

Syrop z mniszka lekarskiego - i zdrowy i pyszny

Składniki:

  • ok. 400 główek mniszka (powinny być dobrze rozwinięte),
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny,
  • 1 l wody,
  • ok. 1 kg cukru. 

Sposób wykonania:

  1. Rozłóż gazetę lub tekturę i wyłóż na nią zerwane kwiaty. Pozostaw na chwilę, by owady, które mogą być w środku wypełzły. Następnie przygotuj duży garnek i wsyp do niego kwiaty. Lekko je zgnieć, najlepiej za pomocą tłuczka i zalej wodą. Gotuj na średnim ogniu przez pół godziny. Następnie wlej sok z cytryny i gotuj kolejne 15 minut.
  2. Wyłącz gaz pod garnkiem, dokładnie zamieszaj i przykryj całość gazą. Odstaw na dobę w temperaturę pokojową. Jeśli jednak jest bardzo ciepło, możesz włożyć garnek do lodówki. 
  3. Po 24 godzinach odcedź kwiaty. Następnie zagotuj wywar i dodaj do niego cukier. Kiedy się rozpuści, zmniejsz moc palnika i na wolnym ogniu gotuj przez pół godziny do czterdziestu pięciu minut. 
  4. Gorący syrop przelej do słoiczków i szczelnie je zakręć. Następnie odwróć dnem do góry i przykryj słoiczki kocem. Poczekaj, aż całkowicie ostygną. Tak przygotowane słoiczki trzymaj w suchym i ciemnym miejscu.

Tak przygotowany syrop smakuje bardzo dobrze już sam w sobie, ale dodany do herbaty lub budyniu świetnie zastąpi popołudniowy deser i postawi na nogi, kiedy zimą albo jesienią zacznie nas coś rozkładać. Warto jednak wiedzieć, że mniszek lekarski powinien być zrywany w słoneczny i suchy dzień - wówczas kwiaty mają najwięcej zdrowotnego pyłku, a syrop jest nie tylko smaczniejszy, lecz także bardziej skuteczny.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.