Pyszne i miękkie żeberka z piekarnika. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia marynata

Pieczone żeberka to doskonała propozycja na danie główne podczas rodzinnego obiadu. Kluczem do udanego smaku jest prosta, aromatyczna marynata. Dzięki niej mięso wychodzi soczyste, miękkie i wyjątkowo delikatne.

Żeberka z piekarnika świetnie sprawdzą się na pyszny i pożywny posiłek. Przygotowanie ich jest banalnie proste, dlatego poniższy przepis przypadnie do gustu nawet najmniej doświadczonym amatorom pichcenia. Jeśli szukasz sprawdzonego pomysłu na obiad z wieprzowiną w roli głównej - koniecznie sprawdź poniższy przepis.

Zobacz wideo Szaszłyki z kurczaka w stylu tandoori z sosem jogurtowo-miętowym

Żeberka wychodzą zawsze pyszne i delikatne. Wszystko za sprawą prostej marynaty

Dobra marynata to podstawa każdej pieczeni. Ta przyrządzona na bazie oliwy, czosnku oraz przypraw to jeden z prostszych sposobów na uzyskanie soczystego i kruchego mięsa. Gwarantujemy, że na sam widok upieczonych smakołyków mniejszym, jak i większym łasuchom pocieknie ślinka.

Składniki na żeberka:

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 2 cebule białe,
  • 120 ml wody.

Składniki na marynatę:

  • 4 łyżki oliwy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki,
  • szczypta chilli,
  • sól i pieprz czarny,
  • opcjonalnie: pieprz ziołowy, sok z cytryny, miód.

Soczyste żeberka wieprzowe z piekarnika. Sposób przygotowania

Zacznij od podzielenia żeberek na mniejsze części. Umieść je w misce, po czym przygotuj marynatę. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę, a następnie zmiel w miseczce razem z odrobiną soli, tak by uzyskać konsystencję pasty. Wlej oliwę i dopraw całość słodką papryką, chilli oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

W kolejnym kroku zalej mięso uzyskaną marynatą. Precyzyjnie rozprowadź ją po żeberkach, nacierając nią wieprzowinę. Cebulę obierz i pokrój w piórka, po czym dodaj ją do pojemnika z mięsem i marynatą. Przykryj naczynie folią spożywczą i schowaj do lodówki na minimum trzy godziny. Najlepiej jednak, by żeberka marynowały się całą noc. 

Po tym czasie pokrój w pióra drugą cebulę i wyłóż nią spód formy do zapiekania lub naczynia żaroodpornego. Na kawałkach warzywa umieść mięso. Przykryj formę folią aluminiową i wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Po godzinie pieczenia zwiększ temperaturę do 200 st. Celsjusza, zdejmując przy tym folię i zalewając mięso wodą. Zapiekaj żeberka jeszcze przez 40-45 minut, aż się pięknie zarumienią. Na koniec wyjmij je z piekarnika i zaserwuj domownikom w towarzystwie ziemniaków, surówek lub innych wyśmienitych dodatków. Smacznego!

Czy w Twoim domu często przyrządza się pieczone żeberka?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.