Żeberka z piekarnika świetnie sprawdzą się na pyszny i pożywny posiłek. Przygotowanie ich jest banalnie proste, dlatego poniższy przepis przypadnie do gustu nawet najmniej doświadczonym amatorom pichcenia. Jeśli szukasz sprawdzonego pomysłu na obiad z wieprzowiną w roli głównej - koniecznie sprawdź poniższy przepis.
Dobra marynata to podstawa każdej pieczeni. Ta przyrządzona na bazie oliwy, czosnku oraz przypraw to jeden z prostszych sposobów na uzyskanie soczystego i kruchego mięsa. Gwarantujemy, że na sam widok upieczonych smakołyków mniejszym, jak i większym łasuchom pocieknie ślinka.
Składniki na żeberka:
Składniki na marynatę:
Zacznij od podzielenia żeberek na mniejsze części. Umieść je w misce, po czym przygotuj marynatę. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę, a następnie zmiel w miseczce razem z odrobiną soli, tak by uzyskać konsystencję pasty. Wlej oliwę i dopraw całość słodką papryką, chilli oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
W kolejnym kroku zalej mięso uzyskaną marynatą. Precyzyjnie rozprowadź ją po żeberkach, nacierając nią wieprzowinę. Cebulę obierz i pokrój w piórka, po czym dodaj ją do pojemnika z mięsem i marynatą. Przykryj naczynie folią spożywczą i schowaj do lodówki na minimum trzy godziny. Najlepiej jednak, by żeberka marynowały się całą noc.
Po tym czasie pokrój w pióra drugą cebulę i wyłóż nią spód formy do zapiekania lub naczynia żaroodpornego. Na kawałkach warzywa umieść mięso. Przykryj formę folią aluminiową i wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Po godzinie pieczenia zwiększ temperaturę do 200 st. Celsjusza, zdejmując przy tym folię i zalewając mięso wodą. Zapiekaj żeberka jeszcze przez 40-45 minut, aż się pięknie zarumienią. Na koniec wyjmij je z piekarnika i zaserwuj domownikom w towarzystwie ziemniaków, surówek lub innych wyśmienitych dodatków. Smacznego!