Przed pieczeniem frytkom serwuję kąpiel. Są idealnie chrupiące z zewnątrz i mięciuśkie w środku

Jak zrobić frytki w piekarniku, żeby były chrupiące? Sekretem jest... kąpiel i to nie byle jaka. Dzięki temu środek będzie miękki, a wierzch idealny. Na szczęście zadanie nie wymaga wiele pracy, ale kilku szczegółów nie warto pomijać. Na co zwrócić uwagę?

Praktycznie każdy ma inny sposób przyrządzania frytek. Podczas gdy jednym wystarczają wstępnie przygotowane i zamrożone w paczce, inni dwoją się i troją, by wydobyć głębię smaku ziemniaka i uzyskać idealną konsystencję fytki - miękką w środku i chrupiącą na zewnątrz. Na szczęście nie musisz się już głowić, bo znamy rozwiązanie. Jak zrobić najlepsze frytki z piekarnika?

Zobacz wideo Sposób na domowe frytki belgijskie [PRZEPIS]

Jak dobrze upiec frytki w piekarniku? Będą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku

Większość osób kroi ziemniaki i wrzuca je do nagrzanego piekarnika lub na tłuszcz. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że przedtem warto je odpowiednio przygotować. Ciekawym zabiegiem jest kąpiel ziemniaków w wodzie z octem i liściem laurowym. Dzięki temu po upieczeniu i pierwszym gryzie okażą się zarazem chrupkie i miękkie. Co należy zrobić?

Domowe frytki
Domowe frytki Mateusz Gzik /Shutterstock
  1. Zagotuj w garnku wodę, dodaj 1 łyżkę octu (np. jabłkowego), sól i 2 liście laurowe.
  2. Pokrój ziemniaki jak na frytki i wrzuć do wrzątku.
  3. Gotuj, aż ziemniaki staną się lekko giętkie.
  4. Wyciągnij ziemniaki z wody i osusz przy pomocy ręcznika papierowego.
  5. Na blasze do pieczenia rozłóż papier i delikatnie posmaruj go olejem.
  6. Wymieszaj ziemniaki z 1 łyżką oleju i ulubionymi przyprawami - ja zazwyczaj stawiam na paprykę wędzoną, sól, pieprz i zioła, np. suszoną bazylię.
  7. Ułóż frytki pojedynczo na blasze i włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół). Piecz przez 20 minut, a później przemieszaj frytki, zwiększ temperaturę do 200 stopni i włącz termoobieg. Po około 5 minutach frytki będą gotowe.
  8. Podawaj z ulubionymi dodatkami i sosami.

Jakie ziemniaki na frytki? Postaw na te rodzaje, a zachwycą smakiem

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że oprócz odpowiedniej techniki przyrządzenia, idealne frytki charakteryzują się też doborem odpowiedniego rodzaju ziemniaków. Okazuje się bowiem, że nie wszystkie się do tego zwyczajnie nadają. W tym przypadku najlepszym wyborem będą gatunki typu C - mączyste, takie jak bryza, boryna, pokusa i rumpel. Świetnie znoszą pieczenie, smażenie i przygotowania do tych działań, dlatego właśnie po nie warto sięgać w pierwszej kolejności, jeśli nie wiesz, na które się zdecydować.

Więcej o: