-
Haps
-
Jak przygotować
- Zrobisz ją szybciej niż mizerię. Jej smak pasuje do każdego mięsa i prawie każdego obiadu
Zrobisz ją szybciej niż mizerię. Jej smak pasuje do każdego mięsa i prawie każdego obiadu
Przygotowując obiady chcemy, by każdy jego element był smaczny i świetnie się prezentował. Żeby mieć taką pewność, możemy od siebie zaproponować przepis na tę surówkę. Jej smak jest uniwersalny i przypadnie każdej osobie do gustu. Zrobienie jej jest również proste, co tylko zachęca do jej wykonania.
Surówki to bardzo popularne elementy obiadowe i podanie ich nie jest niczym zaskakującym. Jednak większe emocje możemy wywołać połączeniem smaków, które wyczuwalne jest po pierwszym kęsie. Robiąc tę surówkę mamy pewność, że wywoła wiele słów, które okażą się komplementami. To połączenie różnych smaków, które idealnie komponują się z daniami mięsnymi.
Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!
Surówka z kiszonej kapusty to w wielu domach numer jeden i robiona jest bardzo często. W zależności od upodobań i smaków można przyrządzić ją na wiele różnych sposobów. W tym wydaniu można zasmakować słodkiej marchewki, jabłek i charakterystycznego posmaku cebuli. Oczywiście nie zabraknie kiszonej kapusty, a całość dopełniona jest smakiem octu jabłkowego. Podanie jej na obiad okaże się dobrym wyborem i każdy będzie chciał dokładkę.
Przepis na surówkę z kiszonej kapusty
Składniki
- 500 g kiszonej kapusty,
- 2 marchewki,
- cebula,
- 2 jabłka,
- sól i pieprz do smaku,
- 3 łyżki octu jabłkowego,
- pół łyżeczki cukru,
- natka pietruszki do posypania.
Sposób przygotowania
- Kapustę dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą, następnie odciśnij z nadmiaru wody i drobno posiekaj.
- Marchewki, jabłka i cebulę obierz, przemyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki również przepłucz i posiekaj na drobne kawałki.
- Wszystkie składniki umieść w większej misce, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Na sam koniec oblej je octem jabłkowym i dokładnie wymieszaj. Gotową surówkę odstaw na kilka chwil, by smaki mogły się przegryźć. Podawaj do obiadu lub jako samodzielną przekąskę. Smacznego!