Zapiecz je i zrób najsmaczniejszą zupę. Żaden barszcz babci się do niej nie umywa

Ze składnika, który przedstawiamy, można zrobić wiele, ale najpopularniejszą potrawą jest oczywiście barszcz. Zamiast niego proponujemy jednak zrobić tę zupę, która kipi aromatem. Składniki włóż do piekarnika, zapiecz i zblenduj. Jej głęboki smak to zasługa tego dodatku.

Zupy to popularne dania, które można w bardzo szybki sposób wykonać. Wystarczy mieć wcześniej przygotowany bulion, dodać do niego warzywa i gotowe. Ta zupa również zalicza się do tych prostszych. Jej głównym składnikiem są buraki, które najczęściej możemy zobaczyć w barszczu czerwonym. Jednak tym razem ich smak jest całkowicie inny.

Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Zupa krem z buraków to wyjątkowe danie, które nie musi każdemu przypaść do gustu. Jednak od razu chcemy zaznaczyć, że gdy raz się go zrobi, to rodzina będzie prosić o dokładkę. Jego smak jest głęboki, a do tego wypełniony ciekawym aromatem. Dla ciekawszego smaku dodaje się do niego kozi ser, który idealnie dopełnia całe danie.

Przepis na krem z pieczonych buraków z kozim serem

Składniki

  • 500 ml bulionu,
  • 4 średnie buraki, obrane i pokrojone na kawałki,
  • cebula, pokrojona w kostkę,
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 100 g koziego sera,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Na blasze do pieczenia ułóż pokrojone buraki, cebulę i czosnek.
  2. Skrop warzywa oliwą z oliwek i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki były równomiernie pokryte.
  3. Piecz warzywa w rozgrzanym piekarniku przez około 30-40 minut, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
  4. Gdy składniki się podpieką, wyjmij je z piekarnika i przełóż do blendera lub robota kuchennego.
  5. Dodaj do składników bulion i zmiksuj, aż uzyskasz gładki krem. Przelej krem z powrotem do garnka i podgrzewaj na małym ogniu.
  6. Do kremu dodaj pokruszony kozi ser, dokładnie zamieszaj. Dopraw krem solą i pieprzem do smaku, podobnie wymieszaj.
  7. Gdy krem jest gotowy, przelej go do miseczek i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Podawaj potrawę na ciepło jako przystawkę lub lekką zupę obiadową.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.