Leniwe w tym wydaniu zapadną w pamięci. Zamiast klasycznego sera dodaje włoski specjał

Jednym z prostszych obiadów idealnych na wiosnę są klasyczne leniwe. Przepis warto jednak nieco urozmaicić - w tej roli niezawodnie sprawdzi się włoski nabiał. Taki zamiennik gwarantuje prawdziwą ucztę dla wszystkich zmysłów.

Wiosenny obiad powinien być lekki, pełen kolorów i co najważniejsze łatwy w przygotowaniu. Zamiast jednak stawiać po raz kolejny na makarony czy zupy krem, spróbuj naszej wariacji na temat klasycznych leniwych.

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

 Zamień klasyczne leniwe na prawdzie arcydzieło. Wystarczy dodać nabiał

Klasyczne leniwe to słodkie wspomnienie dzieciństwa i obiadu który często serwowała babcia. Tradycyjny przepis to oczywiście twaróg, jednak nasza wariacja stawia na nieco lżejszy nabiał, który sprawi, że nasze poduszeczki będą wyjątkowo miękkie i pulchne.

Jeśli babcine leniwe wieją nudą i nie smakują już tak znakomicie, pora na zmiany. Aby wydobyć z klasyki wszystko, co najlepsze, wystarczy postawić na nieco inny nabiał niż twaróg. Tu doskonale sprawdzi się włosi rarytas, czyli obłędny serek mascarpone. Taki dodatek sprawi, że poduszeczki będą miękkie jak obłoczek i jednocześnie o niebo smaczniejsze. Wisienką na torcie będzie też odpowiednie podanie - tu warto zaszaleć z owocami, śmietaną i innymi słodkościami. 

Leniwe bez grama twarogu. Klasyczny nabiał warto zamienić na włoską klasykę

Składniki: 

  • 250 g serka mascarpone,
  • 100-150 g mąki,
  • żółtko,
  • saszetka cukru waniliowego,
  • sól i woda do gotowania.

Sposób przygotowania:

  1. Na początek przełóż nabiał do dużej miski. 
  2. Do nabiału dodaj cukier, wszystko wymieszaj, po czym dodaj żółtko.  Masę ponownie starannie wymieszaj, i stopniowo, łyżka po łyżce dosypuj mąkę.
  3. Teraz starannie wyrabiaj ciasto, aż składniki się połączą.
  4. Pamiętaj, by nie przesadzić z ilością mąki, wówczas kluseczki będą zbyt twarde i znacznie mniej apetyczne. 
  5. Z ciasta uformuj cienki wałek, a z niego wycinaj estetyczne kluseczki. 
  6. W dużym garnku zagotuj wodę z solą. 
  7. Kopytka gotuj we wrzątku przez kilka minut, do wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe poduszeczki odcedź i serwuj z ulubionymi dodatkami - polecamy bitą śmietanę, palone masło z cukrem lub świeże owoce. Wskazówka - nic nie stoi na przeszkodzie, by serwować takie leniwe także na słono. Wówczas warto pominąć cukier w składzie i dodać np. posiekaną natkę lub koperek. Dodatki zamieniamy wtedy na skwarki, prażoną cebulkę masło z przyprawami czy dowolny sos. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.