Zawsze robię tak botwinkę do słoików. Dzięki zasadzie 5/3/1 zachwyca smakiem przez całą zimę

Sezon na botwinę dopiero się rozkręca, ale młode buraczki pojawiają się już w większości sklepów. To doskonały moment na uzupełnienie zapasów w spiżarce. Botwinka na zimę w słoikach to najlepszy sposób na zachowanie smaku lata. Z tym przepisem zrobisz ją w mig.

Botwina to młode liście buraka ćwikłowego. W kuchni wykorzystuje się zarówno liście, jak i łodygi i drobne korzenie. Trafiają do sałatek, gulaszy, chłodników, a przede wszystkim do zupy - botwinki. Botwinka na zimę to najlepszy sposób na zamknięcie smaku późnej wiosny i lata w słoiku. Jesienią i zimą wystarczy odkręcić zakrętkę, by cieszyć się ulubionymi daniami. Przetwory zrobisz w mgnieniu oka.

Zobacz wideo Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?

Botwinka do słoików na zimę. Zrobisz z nich nie tylko pyszną zupę

Smak młodych buraczków kojarzy się przede wszystkim z przełomem wiosny i lata, ale dzięki przetworom możesz zamknąć go w słoiku i zachować nawet przez całą zimę. Z botwiny w słoiku możesz spokojnie przygotować klasyczną botwinkę, zupę buraczkową, chłodnik z botwinki, tartę czy sałatkę, a na Wigilię świetnie sprawdzi się jako dodatek do śledzi.

Jak zrobić botwinę na zimę w słoiki? Chwila roboty, a smak nieziemski

Przepis na botwinkę w słoiku jest banalnie prosty, a przede wszystkim szybki. Nie potrzebujesz całego dnia na zrobienie sporych zapasów. Potrzebujesz, poza botwinką, czosnkiem i koperkiem, czyli trzema składnikami, trzech składników do zalewy: wody, octu jabłkowego i soli. Przepis łatwo zapamiętać, wystarczy trzymać się zasady 5/3/1: 5 botwinek jako wkładka, 3 łyżki octu i 1 łyżka soli do zalewy.

Botwinka na zimę - potrzebne składniki:

  • 5 pęczków botwinki razem z bulwami,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 duży pęczek świeżego koperku (lub 2 mniejsze),
  • zalewa: woda, ocet jabłkowy i sól (w proporcjach 3 łyżki octu i 1 łyżka soli na każdy litr).

Botwinka na zimę w słoikachBotwinka na zimę w słoikach Botwinka na zimę w słoikach, Fot. Picasa / flickr.com, CC BY 2.0

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę. Rozpuść w niej sól i ocet w odpowiednich proporcjach. Odstaw do przestudzenia.
  2. Umyj liście i łodygi botwinki oraz koperek. Korzenie wyszoruj i jeśli trzeba, oskrob nożem.
  3. Buraczki pokrój według uznania, łodygi w słupki, a liście w paski. Koperek posiekaj drobno, czosnek pokrój w cienkie plasterki.
  4. Do wyparzonych i dokładnie osuszonych słoików zacznij wkładać składniki w kolejności: jedna porcja koperku, jedna porcja czosnku, warstwa botwinki. Przekładaj aż do wypełnienia słoika. Pamiętaj, by nie wypełniać go po same brzegi. Na wierzch ułóż pokrojone buraczki.
  5. Zalej przestudzoną zalewą i dokładnie zakręć.
  6. Na dno dużego garnka umieść ściereczkę. Ułóż słoiki, zalej wodą do wysokości 3/4 słoika.
  7. Zagotuj wodę i przez 15 minut gotuj słoiki we wrzątku. Pozostaw do przestudzenia.

Botwinkę w słoiku możesz też przygotować w słonej zalewie bez octu. Uzyskane w ten sposób przetwory będą łagodniejsze w smaku. Jak to zrobić? W gorącej wodzie rozpuść sól z odrobiną cukru. Pokrojone buraczki zalej ostudzoną zalewą. Odstaw do fermentacji w temperaturze pokojowej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.