Racuchy z jabłkami to dla wielu z nas bardzo przyjemne wspomnienie z dzieciństwa i nie inaczej jest ze mną. Najpyszniejsze racuszki robiła babcia Marysia i może się wydawać to dziwne, ale nie używała drożdży. Racuszki jednak wychodziły puszyste i delikatne jak chmurka. Muszę wam zdradzić przepis.
Fot. Svetlana Monyakova/iStock
REKLAMA
REKLAMA
Racuszki z tego przepisu wychodzą puszyste, delikatne i możesz się cieszyć ich smakiem w kilkanaście minut. Przepis jest banalny, ale banalny smak na pewno nie będzie ich określał. Takie racuszki rozweselą cię nawet w najbardziej pochmurny dzień. Nie czekaj więc, tylko już rozgrzewaj patelnię.
REKLAMA
Zobacz wideo
Racuchy z jabłkami babci Marysi
Składniki:
2 pełne szklanki mąki pszennej,
1 duże jabłko,
2 szklanka mleka, najlepiej tłustego,
łyżka proszku do pieczenia,
1 łyżka proszku do pieczenia,
2-3 łyżki cukru pudru,
płaska łyżka cukru waniliowego,
szczypta cynamonu,
olej do smażenia.
Sposób wykonania:
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Przełóż do miski i zasyp cukrem waniliowym. Następnie wymieszaj i odstaw.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i także odstaw. Jajka rozbij, z białek ubij sztywną pianę. Żółtka zmiksuj z mlekiem. Stopniowo dodawaj mąkę i miksuj na wolnych obrotach, aż uzyskasz gładkie ciasto.
Dodaj starte jabłka oraz pianę z białek. Dokładnie wymieszaj, ale uważaj, by nie uszkodzić struktury piany.
Na patelni rozgrzej tłuszcz. Następnie głęboką łyżką nakładaj porcję ciasta na racuszki i smaż na umiarkowanym ogniu, aż będą złote z obu stron.
Takie racuszki podawaj od razu na ciepło posypane cukrem pudrem, lub na chłodno z ulubioną konfiturą. Opcji jest wiele, a każda z nich jest pyszna. Taki podwieczorek albo śniadanie z pewnością wprawi cię w dobry humor.