Tak robiła tylko babcia Marysia. Jej racuchy nie miały sobie równych - mam przepis

Racuchy z jabłkami to dla wielu z nas bardzo przyjemne wspomnienie z dzieciństwa i nie inaczej jest ze mną. Najpyszniejsze racuszki robiła babcia Marysia i może się wydawać to dziwne, ale nie używała drożdży. Racuszki jednak wychodziły puszyste i delikatne jak chmurka. Muszę wam zdradzić przepis.

Racuszki z tego przepisu wychodzą puszyste, delikatne i możesz się cieszyć ich smakiem w kilkanaście minut. Przepis jest banalny, ale banalny smak na pewno nie będzie ich określał. Takie racuszki rozweselą cię nawet w najbardziej pochmurny dzień. Nie czekaj więc, tylko już rozgrzewaj patelnię.

Zobacz wideo

 Racuchy z jabłkami babci Marysi

Składniki:

  • 2 pełne szklanki mąki pszennej,
  • 1 duże jabłko,
  • 2 szklanka mleka, najlepiej tłustego,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 2-3 łyżki cukru pudru,
  • płaska łyżka cukru waniliowego,
  • szczypta cynamonu,
  • olej do smażenia.

Sposób wykonania:

  1. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Przełóż do miski i zasyp cukrem waniliowym. Następnie wymieszaj i odstaw.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i także odstaw. Jajka rozbij, z białek ubij sztywną pianę. Żółtka zmiksuj z mlekiem. Stopniowo dodawaj mąkę i miksuj na wolnych obrotach, aż uzyskasz gładkie ciasto.
  3. Dodaj starte jabłka oraz pianę z białek. Dokładnie wymieszaj, ale uważaj, by nie uszkodzić struktury piany.
  4. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Następnie głęboką łyżką nakładaj porcję ciasta na racuszki i smaż na umiarkowanym ogniu, aż będą złote z obu stron.

Takie racuszki podawaj od razu na ciepło posypane cukrem pudrem, lub na chłodno z ulubioną konfiturą. Opcji jest wiele, a każda z nich jest pyszna. Taki podwieczorek albo śniadanie z pewnością wprawi cię w dobry humor.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.