Racuszki z tego przepisu wychodzą puszyste, delikatne i możesz się cieszyć ich smakiem w kilkanaście minut. Przepis jest banalny, ale banalny smak na pewno nie będzie ich określał. Takie racuszki rozweselą cię nawet w najbardziej pochmurny dzień. Nie czekaj więc, tylko już rozgrzewaj patelnię.
Racuchy z jabłkami babci Marysi
Składniki:
- 2 pełne szklanki mąki pszennej,
- 1 duże jabłko,
- 2 szklanka mleka, najlepiej tłustego,
- łyżka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 2-3 łyżki cukru pudru,
- płaska łyżka cukru waniliowego,
- szczypta cynamonu,
- olej do smażenia.
Sposób wykonania:
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Przełóż do miski i zasyp cukrem waniliowym. Następnie wymieszaj i odstaw.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i także odstaw. Jajka rozbij, z białek ubij sztywną pianę. Żółtka zmiksuj z mlekiem. Stopniowo dodawaj mąkę i miksuj na wolnych obrotach, aż uzyskasz gładkie ciasto.
- Dodaj starte jabłka oraz pianę z białek. Dokładnie wymieszaj, ale uważaj, by nie uszkodzić struktury piany.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz. Następnie głęboką łyżką nakładaj porcję ciasta na racuszki i smaż na umiarkowanym ogniu, aż będą złote z obu stron.
Takie racuszki podawaj od razu na ciepło posypane cukrem pudrem, lub na chłodno z ulubioną konfiturą. Opcji jest wiele, a każda z nich jest pyszna. Taki podwieczorek albo śniadanie z pewnością wprawi cię w dobry humor.