Ciasto z jabłkami, które nie jest szarlotką. Zrobisz je w trymiga i to bez pieczenia

Wiosna to świetny czas na małe eksperymenty kuchenne. Z dobrego źródła wiemy, że hitem tego sezonu będzie wyśmienite połączenie sera, jabłek i herbatników. Koniecznie sprawdź poniższy przepis na sernik w nowatorskim wydaniu.

Sernik z jabłkami doskonale sprawdzi się na wiosenną przekąskę do kawy lub herbaty. Możesz się nim zajadać podczas przerwy w pracy lub domowego podwieczorku. To także idealny poczęstunek dla mniej lub bardziej zapowiedzianych gości. Jest prosty w przygotowaniu i wyjątkowo smaczny.

Zobacz wideo Serniczki z patelni. Równie pyszne jak tradycyjny sernik

Deser doskonały na wiosnę. Łączy delikatną konsystencję sera i kruchych herbatników ze słodyczą jabłek

Ciasta bez pieczenia cieszą się tak ogromną popularnością nie bez powodu. Pozwalają bowiem zaoszczędzić na prądzie, a także świetnie nadają się na wiosenny deser w domu, na tarasie w ogrodzie czy na działce u znajomych. Na zbliżającą się majówkę polecamy przyrządzić pyszny i delikatny sernik z jabłkami.

Składniki na masę jabłkową:

  • 1,3 kg jabłek,
  • 2 galaretki owocowe (np. cytrynowe lub jabłkowe),
  • odrobina wody.

Składniki na masę serową:

  • 500 g sera z wiaderka,
  • 100 g masła,
  • 80 g cukru,
  • 120 ml mleka,
  • 1 jajko + 1 żółtko,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Pozostałe składniki:

  • 25-30 herbatników,
  • 60 g cukru pudru,
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny,
  • 1 łyżka gorącej wody.

Sernik z jabłkami bez pieczenia. Sposób przygotowania

Zacznij od umycia i obrania jabłek. W dalszej kolejności pokrój je w drobną kostkę i umieść w rondelku pod przykryciem. Duś owoce na małym ogniu, aż zmiękną. Jeśli wypuszczą mało soku, możesz zalać je odrobiną wody. W kolejnym kroku wsyp obie galaretki i wymieszaj całość. Odstaw owocową masę do przestudzenia. 

W międzyczasie wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Na dnie ułóż w równym rzędzie 1/3 wszystkich herbatników, a następnie zalej je przestudzonymi jabłkami. Wyrównaj masę, po czym schowaj formę do lodówki. W osobnym pojemniku połącz mleko, mąkę ziemniaczaną oraz budyń. Umieść w garnku zmielony ser, masło oraz cukier. Wbij jajko i dodatkowe żółtko, po czym dodaj także masę budyniową. Wymieszaj składniki tak, by uniknąć grudek. 

Gotuj powstałą masę przez kilka minut i odstaw ją do ostudzenia. Wyjmij z lodówki schłodzony spód ciasta. Wyłóż na jabłkach kolejną warstwę herbatników, a na nią z kolei - masę serową. Na koniec przykryj sernik ostatnią warstwą kruchych ciastek. W szklance z wrzątkiem wymieszaj sok z cytryny oraz cukier puder, tworząc lukier. Wylej go na wierzch deseru, po czym schowaj prawie gotowe ciasto do lodówki. Po trzech godzinach jest gotowe do pokrojenia i podania. Smacznego!

Który sernik jest najlepszy w Twojej opinii?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.