Sernik z jabłkami doskonale sprawdzi się na wiosenną przekąskę do kawy lub herbaty. Możesz się nim zajadać podczas przerwy w pracy lub domowego podwieczorku. To także idealny poczęstunek dla mniej lub bardziej zapowiedzianych gości. Jest prosty w przygotowaniu i wyjątkowo smaczny.
Ciasta bez pieczenia cieszą się tak ogromną popularnością nie bez powodu. Pozwalają bowiem zaoszczędzić na prądzie, a także świetnie nadają się na wiosenny deser w domu, na tarasie w ogrodzie czy na działce u znajomych. Na zbliżającą się majówkę polecamy przyrządzić pyszny i delikatny sernik z jabłkami.
Składniki na masę jabłkową:
Składniki na masę serową:
Pozostałe składniki:
Zacznij od umycia i obrania jabłek. W dalszej kolejności pokrój je w drobną kostkę i umieść w rondelku pod przykryciem. Duś owoce na małym ogniu, aż zmiękną. Jeśli wypuszczą mało soku, możesz zalać je odrobiną wody. W kolejnym kroku wsyp obie galaretki i wymieszaj całość. Odstaw owocową masę do przestudzenia.
W międzyczasie wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Na dnie ułóż w równym rzędzie 1/3 wszystkich herbatników, a następnie zalej je przestudzonymi jabłkami. Wyrównaj masę, po czym schowaj formę do lodówki. W osobnym pojemniku połącz mleko, mąkę ziemniaczaną oraz budyń. Umieść w garnku zmielony ser, masło oraz cukier. Wbij jajko i dodatkowe żółtko, po czym dodaj także masę budyniową. Wymieszaj składniki tak, by uniknąć grudek.
Gotuj powstałą masę przez kilka minut i odstaw ją do ostudzenia. Wyjmij z lodówki schłodzony spód ciasta. Wyłóż na jabłkach kolejną warstwę herbatników, a na nią z kolei - masę serową. Na koniec przykryj sernik ostatnią warstwą kruchych ciastek. W szklance z wrzątkiem wymieszaj sok z cytryny oraz cukier puder, tworząc lukier. Wylej go na wierzch deseru, po czym schowaj prawie gotowe ciasto do lodówki. Po trzech godzinach jest gotowe do pokrojenia i podania. Smacznego!