Zupa gulaszowa - przepis na obiad jak z restauracji. Najlepsza wyjdzie na tych mięsach

Zupa gulaszowa to idealny pomysł na pyszny i sycący obiad, który z powodzeniem zastąpi dwa dania. Przepis na zupę gulaszową jest bardzo prosty, lecz nie trzeba go traktować po macoszemu. Podpowiemy, jak zrobić zupę gulaszową, żeby smakowała jak z restauracji. Ważne jest mięso - po kurczaka nawet nie sięgaj.

Jak zrobić zupę gulaszową, żeby była treściwa, esencjonalna, aromatyczna i po prostu najlepsza na świecie? Cóż, chyba nie istnieje trudny przepis na jakąkolwiek zupę, nie inaczej jest z zupą gulaszową. Fakt, nie robi się jej kwadrans, lista składników jest dość długa, ale wszystkie niedogodności odchodzą w zapomnienie, kiedy usiądziesz do stołu i zaczniesz raczyć się pyszną potrawą. Co jest ważne w zupie gulaszowej? Oczywiście mięso, ale nie byle jakie. Tu ważna jest zasada "pół na pół". Pół wieprzowiny i pół wołowiny. To klucz do sukcesu.

Zobacz wideo

Zupa gulaszowa - przepis z metodą pół na pół

Składniki:

  • 600 g łopatki wieprzowej,
  • 600 g łopatki wołowej,
  • 400 g pieczarek,
  • 2-3 papryki,
  • 1 mała ostra papryczka,
  • 500 g krojonych pomidorów z puszki,
  • 2 łyżki koncentratu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 większa marchewka,
  • 2 cebule,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, suszone oregano
  • słodka, ostra i wędzona papryka - do smaku,
  • 1 łyżka smalcu,
  • łyżka octu jabłkowego (opcjonalnie),
  • posiekana natka lub kolendra do dekoracji.

Zupa gulaszowa - sposób wykonania:

  1. Zacznij od mięsa. Pokrój je w dość dużą kostkę, włóż do miski. Następnie dodaj odrobinę oleju i przyprawy - paprykę słodką, ostrą, wędzoną i pieprz. Wymieszaj i odłóż do lodówki na kilka godzin. Możesz także użyć gotowej mieszanki przypraw do gulaszu.
  2. Kiedy mięso się marynuje, przygotuj resztę składników. Pieczarki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki - nie musisz kroić ich bardzo drobno - najlepiej, gdyby wszystkie składniki były dobrze wyczuwalne. Podobnie pokrój papryki, marchewkę oraz cebulę - tę pokrój w grube piórka, czosnek zaś posiekaj drobno.
  3. Po kilku godzinach wyjmij mięso z lodówki i pozostaw na blacie, by nabrało temperatury pokojowej. Następnie przygotuj duży garnek, najlepiej z szerokim dnem i rozgrzej w nim solidną łyżkę smalcu. Kiedy się rozgrzeje, włóż masło i nie ruszaj go przez jakiś czas.
  4. Kiedy mięso zamknie się z jednej strony, przełóż na drugą, ale nie mieszaj - wówczas mięso puści wodę i nie będzie soczyste. Kiedy mięso podsmaży się już z każdej strony, dodaj cebulę oraz opcjonalnie ocet jabłkowy i podsmażaj chwilę, na mniejszym ogniu.
  5. Następnie dodaj pieczarki, paprykę oraz czosnek. Dopraw papryką słodką, wędzoną (na ostrą uważaj) i dodaj oregano. Podsmażaj jeszcze chwilę i zalej całość bulionem, najlepiej z kości wołowych lub wieprzowych. Wystarczą 2 litry.
  6. Zmniejsz moc palnika i dodaj krojone pomidory oraz koncentrat. Gotuj całość na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny. Kiedy mięso będzie już miękkie, dopraw do smaku solą i opcjonalnie innymi przyprawami. Zupę gulaszową podawaj gorącą, najlepiej z kromką świeżego chleba. Przed podaniem udekoruj posiekaną zieleniną.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.