Już nigdy nie zjesz suchego lub gumowatego mięsa. Zrób ten przepis, a wyjdzie idealnie

Chcąc przygotować pożywny obiad, wiele osób stawia na wykorzystanie aromatycznego mięsa. Jednak i ono nie zawsze wychodzi tak, jakbyśmy tego chcieli. Z tym przepisem nie będzie to żaden problem, bo polędwiczki, jakie z niego wychodzą, są palce lizać.

Mięso pojawia się w naszych domach prawie codziennie. To właśnie ono jest podstawą naszych obiadów i rzadko kiedy go nie przyrządzamy. Zazwyczaj i tak sięgamy po najbardziej popularne przepisy takie jak schabowy i mielony, tym razem chcemy pokazać, że można zrobić coś innego. To, co wychodzi z tej receptury, jest naprawdę pyszne.

Zobacz wideo Polędwiczki w sosie musztardowym z pieczarkami

Przepis na polędwiczki wieprzowe może być znany jakiejś części osób. Dodatek aromatycznego sosu grzybowego dodaje mu głębi i dodatkowego smaku. Co jednak dodać, by to danie było jeszcze fajniejsze? My stawiamy na ugotowaną kaszę gryczaną, która jest bardzo niedoceniana. Takie połączenie na pewno zrobi na tobie wrażenie.

Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Składniki

  • 4 polędwiczki wieprzowe,
  • 200 g pieczarek,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml bulionu,
  • 100 ml śmietany kremówki,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeża natka pietruszki do dekoracji.

Składniki dodatkowe

  • gotowana kasza gryczana.

Sposób przygotowania

  1. Olej rozgrzej na dużej patelni na średnim ogniu. Na gorącym tłuszczu wysmaż polędwiczki wieprzowe, które wcześniej obsypałeś ulubionymi przyprawami. Smaż je z obu stron na złoty kolor. Gdy będą gotowe, zdejmij je z patelni i odstaw na bok.
  2. Na tej samej patelni rozgrzej masło. Wrzuć posiekaną na drobną kostkę cebulę i smaż przez kilka minut, aż będzie miękka i szklista.
  3. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w plastry pieczarki. Smaż, co jakiś czas mieszając, aż pieczarki zmiękną.
  4. Po wysmażeniu wlej bulion do składników znajdujących się na patelni. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj sos przez około 5 minut, aby zredukować ilość płynu.
  5. Po tym czasie wlej śmietanę i gotuj jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Gdy sos jest gotowy, wrzuć do niego polędwiczki i podsmażaj wszystko przez kolejne 5 minut.
  7. Podawaj polędwiczki z sosem grzybowym na gorąco, posypane świeżo posiekaną natką pietruszki, razem z ugotowaną kaszą gryczaną.
Więcej o: