Prawie nikt już nie je pierogów ze śmietaną lub smażoną cebulką. Teraz króluje ten dodatek

Na naszych talerzach bardzo często można znaleźć domowej roboty pierogi. Zajadamy się nimi w wielu wersjach, a każda jest znakomita. Kluczowym elementem tego dania są również dodatki. Klasyczną śmietanę i wysmażoną na złoto cebulkę zamień na ten składnik. Już nigdy nie wrócisz do poprzednich propozycji.

Pierogi to nasze dobro narodowe, które jemy w tak dużych ilościach, że aż brzuchy stają się twarde jak kamień. Obok pysznego ciasta nadziewanego aromatycznym farszem można znaleźć różnego rodzaju dodatki. Zaliczają się do tego skwarki, wysmażone kawałki boczku, śmietana lub cebulka. My mamy inną propozycję, która może zaciekawić i która jest równie smaczna. Połączenie tego sosu z pierogami z mięsem to strzał w dziesiątkę.

Zobacz wideo Pierogi z dynią i białym serem. Obiadowa propozycja na jesień

Przepis na pierogi z mięsem w sosie śmietanowym

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • łyżeczka soli.

Składniki na farsz

  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego,
  • cebula, drobno posiekana,
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
  • 2 łyżki oleju roślinnego.
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na sos

  • 200 ml śmietany kremówki (30-36%),
  • 2 łyżki chrzanu,
  • łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę pszenną z solą. Stopniowo wlewaj ciepłą wodę, cały czas mieszając, aż powstanie jednolite ciasto.
  2. Zagniataj ciasto na stolnicy przez około 5 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryj je czystą ściereczką  i odstaw na 30 minut.
  3. W międzyczasie przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż będzie miękka i szklista.
  4. Do cebuli dodaj posiekany czosnek i smaż przez kolejną minutę. Następnie dodaj mięso i smaż, co jakiś czas mieszając, aż będzie całkowicie wysmażone. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw farsz na bok, aby ostygł.
  5. Po odstaniu ciasta rozwałkuj je na cienki placek na posypanej mąką stolnicy. Wycinaj krążki za pomocą szklanki lub foremki do pierogów.
  6. Na każdy krążek nałóż łyżeczkę farszu. Zlep brzegi pieroga, formując tradycyjny kształt.
  7. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj pierogi partiami do wrzątku i gotuj przez około 3-4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmij je łyżką cedzakową i odstaw na bok.
  8. Teraz przygotuj sos. W rondelku rozgrzej śmietanę kremówkę na małym ogniu. Dodaj chrzan i masło, mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  9. Na talerzach ułóż gotowe pierogi i polej je przygotowanym sosem śmietanowym z chrzanem. Podawaj gorące, udekorowane natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Jaki dodatek jest najlepszy do pierogów?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.