-
Haps
-
Jak przygotować
- Ciasto na krokiety będzie elastyczne i delikatne. Ważną rolę odgrywa najlepsze smarowidło
Ciasto na krokiety będzie elastyczne i delikatne. Ważną rolę odgrywa najlepsze smarowidło
Ciasto na krokiety to nie takie zwykłe naleśniki. Oczywiście robi się je w bardzo podobny sposób, ale ciasto na krokiety musi być sprężyste, delikatne i przede wszystkim nie może się rwać podczas składania. Mamy na to sposób. Masło.
Naleśniki na krokiety nieco różnią się od takich zwykłych naleśników, które zazwyczaj robimy na śniadanie lub dla dzieci. Naleśniki na krokiety bardziej przypominają francuskie crepes. Są cieniutkie, sprężyste, nie rwą się i świetnie się składają. Zapomnij o rozwalających się krokietach - wystarczy masło.
Najlepsze ciasto na krokiety. Ten przepis cię nie zawiedzie
Składniki:
- 1 pełna szklanka mąki pszennej, najlepiej użyć typu 450,
- 1 szklanka mleka,
- 3/4 szklanki wody gazowanej,
- 2 duże jajka,
- 3 łyżki roztopionego masła,
- szczypta soli.
Sposób wykonania:
- Najpierw rozpuść masło i pozostaw, by lekko przestygło.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, wbij jajka. Dolej wodę i mleko i za pomocą miksera wymieszaj na gładkie, lejące ciasto.
- Miskę z ciastem odłóż na 15 minut, by odpoczęło. Dzięki temu ciasto na naleśniki do krokietów będzie dużo bardziej sprężyste, bo gluten zawarty w mące złączy wszystkie składniki.
- Po upływie tego czasu do ciasta wlej płynne masło i ponownie wymieszaj. Pamiętaj jednak, żeby masło było letnie, a nie gorące.
- Przygotuj patelnię i lekko natłuść ją masłem lub olejem. Za pomocą chochelki rozprowadzaj porcje ciasta na naleśniki po całej patelni i smaż, aż się zarumienią.