Głównym składnikiem galaretki są soki owocowe i substancja żelująca, np. żelatyna lub agar. Zwykle serwowana jest na zimno, w cieple zaczyna tracić bowiem swoją konsystencję. Galaretki są też dodatkiem do ciast, nie tylko serników na zimno, lecz także biszkoptów lub do kremów. Choć przygotowanie galaretki, także tej robionej z domowych składników, jest proste. Zdarzają się jednak poważne wpadki.
W 722. odcinku teleturnieju "Milionerzy" padło pytanie o galaretkę. Uczestnik, pan Jacek, trafił na nie przy kwocie 40 tys. zł. Jak brzmiało?
Pod galaretkę z żelatyną nie nadają się surowe, nieprzetworzone: A. Truskawki B. Borówki amerykańskie C. Ananasy D. Maliny.
Gracz nie był pewny prawidłowej odpowiedzi, postanowił więc użyć koła ratunkowego i poprosił o pomoc publiczność. Widownia była jednomyślna i wskazała, że prawidłowa jest odpowiedź C. Pan Jacek posłuchał sugestii, tym samym uzyskując gwarantowaną kwotę i zyskując dodatkowe koło ratunkowe. Do galaretki z żelatyną nie nadają się bowiem surowe ananasy, ale dlaczego galaretka nie tężeje z niektórymi owocami?
Jakich owoców nie dodawać do galaretki? Deser ten nie tężeje nie tylko z ananasem. Problem ten dotyczy także kiwi, mango i papai. To właśnie ich lepiej unikać, ale właściwie, dlaczego galaretka nie tężeje z kiwi? - Niektóre owoce zawierają takie enzymy, peptydazy, które rozkładają białko, a w zasadzie niszczą połączenia pomiędzy cząsteczkami białek - tłumaczył dr Tomasz Rożek w "Pytaniach z księżyca". - Takie białko jak żelatyna, gdy obniża się temperatura, zaczyna tworzyć dodatkowe połączenia pomiędzy sobą. Enzym niszczy te połączenia - dodał.
Uparci mogą jednak spróbować zrobić galaretkę z owocami z "zakazanej listy". Można je wcześniej zblanszować, czyli zalać wrzątkiem lub lekko podgotować. Jest też sposób dla odważnych, choć smak tak przygotowanego deseru może nie być zachwycający. Galaretkę wystarczy przygotować na wodzie, w której wcześniej gotowały się zawierające kapsaicynę papryczki. Warto też pamiętać, by owoce do galaretki wrzucać zawsze jak najpóźniej, tj. gdy zaczyna już wyraźnie gęstnieć i tężeć. Zwykle to ok. 20-30 minut po umieszczeniu galaretki w lodówce. Dzięki temu owoce nie opadną na dno naczynia.
Warto odjąć nieco ilość potrzebnej do przygotowania galaretki wody. Innym sposobem na przyspieszenie procesu jest przygotowanie jej w połowie zalecanej ilości wody, a następnie dodanie brakującej połowy, ale zimnej wody. Jak przyspieszyć tężenie galaretki? Rozlany już do salaterek deser warto umieścić w lodówce. By nie przeszła zapachem innych potraw, możesz przykryć naczynie folią spożywczą lub silikonowymi pokrywkami do żywności.