Nikt nie robi pierogów tak jak siostra Anastazja. Tu najważniejszą rolę odgrywa puszysty farsz

Siostra Anastazja ma niezawodny patent na tradycyjne, polskie pierogi. Ich sekret tkwi nie tylko w idealnie cienkim cieście, ale także obłędnie kremowym i dobrze doprawionym farszu. Tu króluje prostota i swojskie produkty, ale i precyzja w działaniu i najdrobniejsze szczegóły.

Tradycyjna, polska kuchnia to przede wszystkim schabowy, mielony, kapusta, ziemniaki i niezawodne pierogi. Przepis na te ostatnie to z jednej strony nic trudnego, a z drugiej prawdziwa sztuka, która najlepiej wynieść z domu. Dla tych, którzy chcą jednak nieco podszlifować umiejętności, polecamy przepis siostry Anastazji, który zawsze wychodzi doskonale i estetycznie. 

Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Pierogi siostry Anastazji to klasyka wśród klasyki. Sekretem jest idealny farsz i cienkie ciasto

Zastanawiasz się co przygotować na obiad? Zamiast kombinować z wymyślnymi smakami czy kuchniami świata, postaw na to co nasze, polskie i dobre. Mowa tu oczywiście o pierogach i to nie byle jakich, bo z ruskim czy też ukraińskim farszem. Klasyka lubi przede wszystkim hojnie wypełnione wnętrze kremowym farszem ze sporą ilością przypraw, a także głównych składników, czyli ziemniaków, sera i podsmażonej cebuli. 

Siostra Anastazja ma niezawodny patent na idealnie miękkie i cienkie ciasto, a także rozpływające się w ustach wnętrze. Warto pamiętać o złotych proporcjach i gorącej wodzie, która sprawi, że ciasto będzie plastyczne i do tego smaczne. Farsz to również bułka z masłem - tu wystarczy wszystkie składniki połączyć, zadbać o teksturę oraz przyprawy i można przejść do lepienia naszych pierogów. 

Niezawodny przepis na pierogi ruskie siostry Anastazji 

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej,
  • szklanka ciepłej wody,
  • jajko,
  • szczypta soli. 

Składniki na farsz: 

  • 500 g ziemniaków,
  • 300 g białego sera
  • sól,
  • pieprz grubo mielony, 
  • cebula.

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek farsz. Ugotuj i odcedź ziemniaki. Warzywa następnie ugnieć na puree. Dodaj pokruszony ser i podsmażoną na złoto cebulkę. Farsz dopraw solą i pieprzem. Wszystko starannie wymieszaj - grudki w serze to nie błąd. Jeśli jednak wolisz gładką konsystencję, ponownie wszystko ugnieć. 
  2. Teraz pora na ciasto. Na stolnicę lub blat wysyp mąkę, w kopczyku zrób otwór. Wbij do niego jajko, dodaj odrobinę soli i wszystko powoli zalewaj ciepłą wodą. Na początku siekaj składniki nożem, a następnie przejdź do energicznego wyrabiania ciasta. 
  3. Następnie ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm i wykrawaj szklanką koła. Każdą porcję nadziej hojnie farszem i estetycznie zlep końce. Polecamy zrobić wzór przy pomocy widelca lub np. falbankę czy warkoczyk. 
  4. Gotowe pierogi gotuj w osolonym wrzątku przez trzy minuty od wypłynięcia. 
  5. Pruskie pierogi serwuj z ulubionymi dodatkami np. skwarkami, podsmażoną na maśle cebulą lub śmietaną z zieleniną, smacznego!
Najlepsze danie z dzieciństwa to?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.