Zupa pieczarkowa w całkowicie nowym wydaniu. Takiej wersji nie podaje żaden członek rodziny

Pieczarki to popularny składnik, który serwuje się na wiele różnych sposobów. Można z nich zrobić zupę, sosy, a także są dodatkiem pizzy lub zapiekanek. Pod każdą formą smakują wyśmienicie, a to zasługa ich aromatu. W naszej odsłonie również zapierają dech w piersiach.

Pieczarki są grzybami, które są najłatwiej dostępne. Można je znaleźć w każdym sklepie, a także na targach. Niektórzy z nas hodują je blisko swoich domów, dzięki czemu mają świeży produkt pod nosem. Nieważne jednak, gdzie je kupujemy, ważne jest natomiast, jak je przygotujemy. Technika obróbki tego grzyba jest prosta, ale można ją zrobić na wiele różnych sposobów.

Zobacz wideo Serowo-piwna zupa krem. Nie przejdziesz obojętnie

Z pieczarek można zrobić wiele ciekawych potraw, które z pewnością przypadną nam do gustu. Jedną z nich jest zupa krem. Jeśli przepadasz za smakiem tej potrawy, to nasza propozycja również przypadnie ci do gustu. Wystarczy, że w ruch pójdzie blender, a do podania zaserwujesz chrupiące grzaneczki. Takie danie zbierze najwięcej komplementów wśród całej twojej rodziny.

Przepis na zupę krem z pieczarek z grzankami

Składniki

  • 500 g pieczarek,
  • 1,5 l bulionu,
  • kawałek selera,
  • 2 marchewki,
  • 5 ziemniaków,
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 2 łyżki serka topionego,
  • masło,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • gotowe grzanki lub te robione samodzielnie.

Sposób przygotowania

  1. Pieczarki przemyj pod bieżącą wodą, następnie osusz i pokrój w plastry. Seler, marchew i ziemniaki obierz, przemyj i pokrój w kostkę.
  2. Do garnka wlej bulion i umieść w nim seler, marchew i ziemniaki. Gotuj całość przez około 15 minut, do zmiękczenia.
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i delikatnie na niej podsmaż pokrojone pieczarki. Po wysmażeniu umieść je w garnku z warzywami.
  4. Kolejnym krokiem jest umieszczenie do wywaru serka topionego. Wymieszaj całość do jego rozpuszczenia.
  5. Na koniec zalej całość mlekiem kokosowym, dopraw solą i pieprzem do smaku. Gdy zupa będzie lekko schłodzona, zmiksuj ją za pomocą blendera na jednolity krem.
  6. Gotową zupę krem podawaj z chrupiącymi grzankami. Smacznego!
Jaka jest twoja ulubiona zupa
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.