Gdy rodzina błaga o obiad, podaj im to proste danie. Nie narobisz się, a uzyskasz efekt wow

Każdy z nas lubi zjeść coś pysznego, a zarazem takiego, co nie wymaga dużych nakładów czasu. Podany poniżej przepis spełnia te warunki. To, co z niego wychodzi oczaruje całą naszą rodzinę nie tylko smakiem, a także wyglądem. Zrób je i przekonaj się, że jest niesamowicie pyszne.

W moim domu wykonuje się wiele różnych i smakowitych potraw, ale to danie nie jest często wykonywane. Dlaczego? Przez wiele osób uznawane jest bowiem za skomplikowane i przez to nie ma nawet prób jego wykonania. Jednak, gdy tylko zagłębisz się w ten przepis, zobaczysz, że wykonanie go to bułka z masłem. Wystarczy, że połączysz kilka oczywistych składników i zrobisz jeden z fajniejszych obiadów.

Zobacz wideo Risotto grzybowe z boczkiem [PRZEPIS]

Risotto jest bardzo niedocenianym daniem, które bardzo rzadko gości na naszych stołach. Pomimo prostego wykonania i tak mało kto postanawia podjąć się tego wyzwania. To wielka strata, bo potrawa ta może zaskoczyć nas swoim smakiem i głębokim aromatem. Do tej potrawy nie trzeba wiele, a najwięcej dają nam dodatki.

Przepis na risotto z pieczonym kurczakiem i suszonymi pomidorami

Składniki

  • 300 g piersi z kurczaka,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 250 g ryżu,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 130 ml białego wina,
  • 150 g startego parmezanu,
  • 100 g suszonych pomidorów,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeża natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ułóż pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka na blaszce do pieczenia, skrop oliwą z oliwek, posól i popieprz. Piecz kurczaka przez około 20-25 minut, aż będzie złocisty i dobrze wypieczony.
  2. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekaną w kostkę cebulę i smaż przez kilka minut, aż stanie się złocista. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez minutę, co jakiś czas mieszaj.
  3. Do warzyw dodaj ryż i smaż przez 2 minuty, mieszając, aż będzie lekko przypieczony.
  4. Zmniejsz ogień na średni i stopniowo wlewaj bulion do znajdujących się tam składników. Gotuj, co jakiś czas mieszając, aż ryż wchłonie płyn, będzie miękki i delikatny, ale nadal lekko al dente. To potrwa około 18-20 minut.
  5. Gdy risotto jest gotowe, dodaj białe wino i mieszaj, aż alkohol odparuje. Po tym czasie dodaj starty parmezan i masło, mieszaj, aż ser się roztopi i risotto będzie gładkie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Na koniec wrzuć posiekane na drobno suszone pomidory i pieczonego kurczaka. Delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
  7. Podawaj risotto na ciepło, posypane świeżo posiekaną natką pietruszki jako dekorację. Smacznego!
Więcej o: