Zrobisz raz, a będzie twoim obiadem przez 3 dni. To prawdziwy hit w moim domu

Przygotowując posiłki mamy w głowie, że mają one spełniać pewne kryteria. Na pewno mają być smaczne, proste w wykonaniu i byłoby świetnie, jakby wystarczały na kilka dni. Ta potrawa spełnia to wszystko i aby się o tym przekonać, musisz koniecznie ją zrobić. Kilka kroków sprawi, że będziesz miał obiad, którym będziesz się cieszyć przez kilka najbliższych dni.

W naszych kuchniach lubimy mieszać składniki i różne smaki, by zasmakować czegoś innego. Ta potrawa jest przykładem, że nawet jeśli wydaje nam się, że mamy pustki, to i tak coś z tego zrobimy. To połączenie warzyw, mięsa i kuskusu, a w zapieczonej wersji całość smakuje znakomicie.

Zobacz wideo Papryka faszerowana kurczakiem

Papryka faszerowana jest ciekawą propozycją dla tych, którzy uwielbiają prostote, która dobrze smakuje. Do warzywa można włożyć cokolwiek się chce, i za każdym razem będzie smakować tak samo znakomicie. My postawiliśmy na mieszankę warzyw takich jak marchew, kalafior i cebula. Oprócz tego poczujesz w niej smak kuskusa i mięsa mielonego. Całość wykończona jest startym żółtym serem.

Przepis na faszerowaną paprykę

Składniki

  • 5 dużych czerwonych papryk,
  • 350 g mięsa wieprzowego,
  • 150 g kuskusu,
  • 250 g żółtego sera,
  • duża cebula,
  • pół kalafiora,
  • 2 marchewki,
  • olej do smażenia,
  • słodka papryka w proszku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Paprykę przemyj i odetnij czepeczki, środek dokładnie oczyść z gniazd nasiennych. Cebulę obierz i drobno posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim warzywo do momentu zarumienienia.
  2. Marchew obierz, zetrzyj na tarce i dorzuć do cebuli. Po wysmażeniu odstaw na bok i pozostaw do ostudzenia.
  3. Kalafior oczyść i podziel na mniejsze różyczki. Umieść go we wrzątku i gotuj około 10 minut. Następnie odłóż go do wystudzenia.
  4. Kuskus umieść w rondelku. Zalej wodą i gotuj na średnim ogniu zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Po tym czasie odcedź i również pozostaw do ostudzenia.
  5. Mięso mielone posiekaj za pomocą noża, jeśli masz taką możliwość, możesz je ponownie zmielić w maszynce.
  6. Do większej miski przenieś mięso, kuskus i warzywa. Całość dopraw papryką, solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj do połączenia.
  7. Każdą paprykę nadziej przygotowanym farszem i ułóż na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Wstaw na nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 35-40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia, obsyp wszystko startym żółtym serem. Po tym czasie papryki gotowe są do podania. Smacznego!
Jakie mięso wybrać do faszerowanych papryk?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.