Gdy je zobaczyłam, przetarłam oczy ze zdziwienia. Takich placków w życiu nie widziałam

Placki to jest bardzo ciekawy temat, który poruszaliśmy już niejednokrotnie. Można je zrobić z wielu różnych składników, a i tak najczęściej robimy je tak samo. Placki ziemniaczane królują w naszych kuchniach, ale gdy poznasz te, od razu się to zmieni. To miła odmiana dla klasyków, które najczęściej robimy.

Jestem wielką fanką placków i mogłabym je jeść codziennie. Zazwyczaj wykonuję je z ziemniaków lub cukinii, ale oprócz tych klasyków są jeszcze inne przepisy, które warto poznać. Jednym z nich jest przepis na placki z kukurydzy, który całkowicie mnie zaskoczył. Kukurydza jest według mnie świetnym dodatkiem do różnych potraw, lecz nigdy nie myślałam o tym, by traktować ją jak główny składnik dań. Ten przepis mi uświadomił, że idealnie do tego pasuje, a ta potrawa jest przepyszna.

Zobacz wideo Placki ziemniaczane

Kukurydza jest świetna gdy dodaje się ją do zup, czy pizzy. Okazuje się także, że świetnie sobie radzi jako główny składnik placków. Placuszki z niej zrobione wyglądają oryginalnie i to właśnie to zachęca wszystkich do ich zjedzenia. Oprócz tego ich smak jest ciekawy, a posmak oryginalny. Takie placki można podawać z różnymi dodatkami. U mnie sprawdza się domowy sos czosnkowy.

Przepis na placki z kukurydzy

Składniki

  • 2 puszki kukurydzy,
  • 200 g żółtego sera w kostce,
  • pęczek szczypiorku,
  • 3 jajka,
  • 6 łyżek mąki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta ostrej papryki w proszku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Kukurydzę odsącz z nadmiaru wody i przesyp ją do większej miski. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do kukurydzy.
  2. Szczypiorek drobno posiekaj, a następnie dodaj do składników znajdujących się w misce.
  3. Do takiej mieszanki wsyp mąkę, wbij jajka i dopraw wszystko solą, pieprzem i obiema paprykami. Wszystko dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia.
  4. Na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie odpowiednio gorący, uformuj na nim zgrabne placki z powstałej mieszanki. Smaż z dwóch stron na złoty kolor.
  5. Po wysmażeniu przełóż placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Jakie placki najbardziej lubisz?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.