-
Haps
-
Jak przygotować
- Gdy je zobaczyłam, przetarłam oczy ze zdziwienia. Takich placków w życiu nie widziałam
Gdy je zobaczyłam, przetarłam oczy ze zdziwienia. Takich placków w życiu nie widziałam
Placki to jest bardzo ciekawy temat, który poruszaliśmy już niejednokrotnie. Można je zrobić z wielu różnych składników, a i tak najczęściej robimy je tak samo. Placki ziemniaczane królują w naszych kuchniach, ale gdy poznasz te, od razu się to zmieni. To miła odmiana dla klasyków, które najczęściej robimy.
Jestem wielką fanką placków i mogłabym je jeść codziennie. Zazwyczaj wykonuję je z ziemniaków lub cukinii, ale oprócz tych klasyków są jeszcze inne przepisy, które warto poznać. Jednym z nich jest przepis na placki z kukurydzy, który całkowicie mnie zaskoczył. Kukurydza jest według mnie świetnym dodatkiem do różnych potraw, lecz nigdy nie myślałam o tym, by traktować ją jak główny składnik dań. Ten przepis mi uświadomił, że idealnie do tego pasuje, a ta potrawa jest przepyszna.
Zobacz wideo Placki ziemniaczane
Kukurydza jest świetna gdy dodaje się ją do zup, czy pizzy. Okazuje się także, że świetnie sobie radzi jako główny składnik placków. Placuszki z niej zrobione wyglądają oryginalnie i to właśnie to zachęca wszystkich do ich zjedzenia. Oprócz tego ich smak jest ciekawy, a posmak oryginalny. Takie placki można podawać z różnymi dodatkami. U mnie sprawdza się domowy sos czosnkowy.
Przepis na placki z kukurydzy
Składniki
- 2 puszki kukurydzy,
- 200 g żółtego sera w kostce,
- pęczek szczypiorku,
- 3 jajka,
- 6 łyżek mąki,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- szczypta ostrej papryki w proszku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Kukurydzę odsącz z nadmiaru wody i przesyp ją do większej miski. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do kukurydzy.
- Szczypiorek drobno posiekaj, a następnie dodaj do składników znajdujących się w misce.
- Do takiej mieszanki wsyp mąkę, wbij jajka i dopraw wszystko solą, pieprzem i obiema paprykami. Wszystko dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia.
- Na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie odpowiednio gorący, uformuj na nim zgrabne placki z powstałej mieszanki. Smaż z dwóch stron na złoty kolor.
- Po wysmażeniu przełóż placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj z ulubionymi dodatkami.