Placki to jest bardzo ciekawy temat, który poruszaliśmy już niejednokrotnie. Można je zrobić z wielu różnych składników, a i tak najczęściej robimy je tak samo. Placki ziemniaczane królują w naszych kuchniach, ale gdy poznasz te, od razu się to zmieni. To miła odmiana dla klasyków, które najczęściej robimy.
fot. from_my_point_of_view / iStock.com
REKLAMA
REKLAMA
Jestem wielką fanką placków i mogłabym je jeść codziennie. Zazwyczaj wykonuję je z ziemniaków lub cukinii, ale oprócz tych klasyków są jeszcze inne przepisy, które warto poznać. Jednym z nich jest przepis na placki z kukurydzy, który całkowicie mnie zaskoczył. Kukurydza jest według mnie świetnym dodatkiem do różnych potraw, lecz nigdy nie myślałam o tym, by traktować ją jak główny składnik dań. Ten przepis mi uświadomił, że idealnie do tego pasuje, a ta potrawa jest przepyszna.
REKLAMA
Zobacz wideo Placki ziemniaczane
Kukurydza jest świetna gdy dodaje się ją do zup, czy pizzy. Okazuje się także, że świetnie sobie radzi jako główny składnik placków. Placuszki z niej zrobione wyglądają oryginalnie i to właśnie to zachęca wszystkich do ich zjedzenia. Oprócz tego ich smak jest ciekawy, a posmak oryginalny. Takie placki można podawać z różnymi dodatkami. U mnie sprawdza się domowy sos czosnkowy.
Przepis na placki z kukurydzy
Składniki
2 puszki kukurydzy,
200 g żółtego sera w kostce,
pęczek szczypiorku,
3 jajka,
6 łyżek mąki,
sól i pieprz do smaku,
łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
szczypta ostrej papryki w proszku,
olej do smażenia.
Sposób przygotowania
Kukurydzę odsącz z nadmiaru wody i przesyp ją do większej miski. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do kukurydzy.
Szczypiorek drobno posiekaj, a następnie dodaj do składników znajdujących się w misce.
Do takiej mieszanki wsyp mąkę, wbij jajka i dopraw wszystko solą, pieprzem i obiema paprykami. Wszystko dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia.
Na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie odpowiednio gorący, uformuj na nim zgrabne placki z powstałej mieszanki. Smaż z dwóch stron na złoty kolor.
Po wysmażeniu przełóż placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj z ulubionymi dodatkami.