To ciasto jogurtowe to bułka z masłem. Zrobisz, nawet jeśli masz dwie lewe ręce

Ciasto jogurtowe to jedno z najprostszych ciast, jakie widział świat. Nie wymaga wykonywania żadnych skomplikowanych czynności. Jego zaletom jest również to, że można dodać do niego, co tylko się chce. Wcale nie muszą to być znienawidzone rodzynki. Równie dobrze sprawdzą się np. borówki, truskawki, morele lub maliny.

Są ciasta bardziej wymagające i takie, które udają się każdemu. Do grona tych drugich z pewnością można zaliczyć proste ciasto jogurtowe. Ono zawsze wychodzi, bo nie ma w trakcie przygotowywania żadnego etapu, który byłby momentem newralgicznym, mogącym sprawiać trudność. Wystarczy po prostu zmiksować składniki w odpowiedniej kolejności, a potem ciasto i owoce przełożyć do keksówki. Brzmi banalnie, prawda? Jesteśmy pewni, że to ciasto jogurtowe wyjdzie ci, nawet jeśli uważasz, że masz do pieczenia dwie lewe ręce.

Zobacz wideo Zobacz też, jak zrobić superszybkie i superłatwe ciasto na kefirze

Przepis na proste ciasto jogurtowe, które zawsze wychodzi

Składniki:

  • 225 g mąki pszennej,
  • 150 g borówek (lub innych owoców),
  • 150 g jogurtu greckiego,
  • 100 g brązowego cukru,
  • 2 jajka,
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g),
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Do miski wbij jajka i dodaj do nich oba cukru. Mikserem ucieraj na puszystą masę przez około cztery minuty. Następnie do zmiksowanych składników przełóż jogurt i miksuj dalej. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia i jeszcze raz zmiksuj wszystkie składniki do momentu, aż się połączą.

Ciasto jogurtowe z borówkami
Ciasto jogurtowe z borówkami fot. Bartosz Luczak / shutterstock.com / zdjęcie ilustracyjne

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej 1/3 ciasta, wsyp część borówek. Potem wlej kolejną 1/3 ciasta i znów owoce. Ponownie zalej borówki ciastem i posyp wierzch pozostałymi owocami. Wstaw foremkę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 50 minut. Patyczek po wbiciu w ciasto powinien być suchy. Wtedy masz pewność, że ciasto jogurtowe jest gotowe.

Ciasto jogurtowe. Prosty deser, który zrobisz w mgnieniu oka

Jak widzisz, w przepisie na ciasto jogurtowe nie ma nic trudnego. Składa się właściwie tylko z dwóch etapów, czyli miksowania składników i przelewania ciasta do formy. Oprócz tego, że ciasto jogurtowe jest proste i szybkie do zrobienia, ma też jeszcze inną zaletę - smak. Dodatek jogurtu sprawia, że wypiek jest mięciutki, wilgotny i puszysty. Do środka możesz dodać ulubione owoce, to wcale nie muszą być borówki. Ciasto jogurtowe dobrze będzie smakować również z truskawkami, malinami lub brzoskwiniami. Doskonale sprawdzi się zarówno jako deser do codziennej, popołudniowej kawy, jak i jako ciasto, które możesz podać po niedzielnym obiedzie w rodzinnym gronie. 

Więcej o: