Są ciasta bardziej wymagające i takie, które udają się każdemu. Do grona tych drugich z pewnością można zaliczyć proste ciasto jogurtowe. Ono zawsze wychodzi, bo nie ma w trakcie przygotowywania żadnego etapu, który byłby momentem newralgicznym, mogącym sprawiać trudność. Wystarczy po prostu zmiksować składniki w odpowiedniej kolejności, a potem ciasto i owoce przełożyć do keksówki. Brzmi banalnie, prawda? Jesteśmy pewni, że to ciasto jogurtowe wyjdzie ci, nawet jeśli uważasz, że masz do pieczenia dwie lewe ręce.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do miski wbij jajka i dodaj do nich oba cukru. Mikserem ucieraj na puszystą masę przez około cztery minuty. Następnie do zmiksowanych składników przełóż jogurt i miksuj dalej. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia i jeszcze raz zmiksuj wszystkie składniki do momentu, aż się połączą.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej 1/3 ciasta, wsyp część borówek. Potem wlej kolejną 1/3 ciasta i znów owoce. Ponownie zalej borówki ciastem i posyp wierzch pozostałymi owocami. Wstaw foremkę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 50 minut. Patyczek po wbiciu w ciasto powinien być suchy. Wtedy masz pewność, że ciasto jogurtowe jest gotowe.
Jak widzisz, w przepisie na ciasto jogurtowe nie ma nic trudnego. Składa się właściwie tylko z dwóch etapów, czyli miksowania składników i przelewania ciasta do formy. Oprócz tego, że ciasto jogurtowe jest proste i szybkie do zrobienia, ma też jeszcze inną zaletę - smak. Dodatek jogurtu sprawia, że wypiek jest mięciutki, wilgotny i puszysty. Do środka możesz dodać ulubione owoce, to wcale nie muszą być borówki. Ciasto jogurtowe dobrze będzie smakować również z truskawkami, malinami lub brzoskwiniami. Doskonale sprawdzi się zarówno jako deser do codziennej, popołudniowej kawy, jak i jako ciasto, które możesz podać po niedzielnym obiedzie w rodzinnym gronie.